Agenda

50 jaar Grenslandkapel

zaterdag 23 september 2017 20:00

De Grenslandkapel uit Overdinkel bestaat vijftig jaar en viert dat de komende maanden met twee bijzondere optredens

De jubilea optredens zijn:

Op zaterdag 23 september Grenslandkapel met Vlado Kumpan en de Grensland Oberkainer in het 't Trefhoes in Overdinkel Aanvang 20.00 uur Entree voorverkoop 12,50 en aan de zaal 15,00 euro.

 

Kaarten bestellen VVV Losser tel 053 5362013 Robert Horck  e-mail  fam.horck@gmail.com tel. 0651141015

Ontstaan van de kapel

De GLK is voortgekomen uit de harmonie “De Eendracht” uit Overdinkel. Deze harmonie is opgericht in november 1917 en was in die jaren een uitstekende harmonie die hoge ogen gooide op concoursen en festivals. Ze speelden altijd in de hoogste regionen.

Het aantal leden nam in de jaren zestig van de vorige eeuw echter sterk af en op een gegeven moment bedacht men zich om het anders te gaan doen. In die tijd kreeg de muziek van Ernst Mosch steeds meer bekendheid en dit ook in Overdinkel. Het wereldberoemde orkest van Die Orginal  Egerlander musikanten onder leiding van Ernst Mosch werd voor vele amateur muzikanten een begrip. Zo ook in Overdinkel. Er werd een orkest gevormd van ruim twintig personen die de Tsjechische volksmuziek van polka’s, walsen en marsen met veel enthousiasme ging spelen.

Successen

De successen van de nieuwe Grensland Kapel (GLK)  kwamen al snel, onder meer  op kapellenconcoursen in het Oostelijke kampioenschap en Noordoostelijke kampioenschap Muntendam. Ook werd er medewerking verleend aan het Blaaskapellenfestival van de TROS Radio en Met de Muziek Mee, een in die tijd befaamd programma van de NCRV .

Met deze uitstekende resultaten in de hand spreekt het voor zich dat de muzikanten van de Grenslandkapel zeer geziene gasten zijn op menig frühschoppen, concerten, schuttersfeesten en oktoberfeesten, zowel in ons eigen land als in Duitsland en Oostenrijk. Hoogtepunt was en is ook nog steeds de deelname aan het jaarlijkse  Poasbloas festival in De Lutte.  Daarnaast maakt de GLK met enige regelmaat concertreizen, onder meer naar Jennbach, Fiss en Kirchberg in Oostenrijk.

Schuttersfeesten

Uitgangspunt voor de kapel is steeds om  een zo goed mogelijk evenwicht te vinden, tussen muziek en showelement. Op deze manier kunnen we ons snel aanpassen aan  een situatie die we aantreffen tijdens onze optredens. Jarenlang hebben we gefungeerd als huisorkest tijdens de grote schuttersfeesten in Menden (Sauerland) en nog steeds worden we als huisorkest gezien bij de grote Achterhoekse oktoberfeesten bij de Radstake in Varseveld.

Oberkrainergroep

In 1980 werd de GLK uitgebreid met een  Oberkrainergroep. Deze groep bestaat uit een zestal personen die voornamelijk “volksmuziek” spelen uit Slovenië, niet te verwarren met Tiroler muziek. Slavko Avsenik is hierbij altijd het grote voorbeeld geweest.

Dirigenten

Een van de eerste dirigenten van de GLK was W.ter Haar. Hij werd opgevolgd door Hans Rikhof  en, later, André van Hulzen. De laatste was bijna  25 jaar lang de muzikaal leider van de kapel.  Hij heeft op zijn eigen manier een groot stempel gedrukt op de vereniging. In januari 2014 werd hij opgevolgd door Willem Cageling, werkzaam bij onder meer de KMK Johan Willem Friso.   De eerste muzikaal leider van de Oberkrainer groep was accordeonist G.ten Donkelaar.

25-jarig jubileum

Een ware happening was het 25 jarig bestaan in 1992. Als speciale gasten fungeerde het orkest van Jan Slabak “Moravanka”.   Dit proffesionele blaasorkest uit Tsjechie wist twee keer toe een volle zal te trekken, iets wat we uiteraard bij ons 50-jarig jubileum zouden willen herhalen.

Info

Voor verdere informatie over onze vereniging en de jubileumconcerten kunt u contact opnemen met Bennie Masselink,  benniem@home.nl    0629076268

Voor extra informatie kunt u ook de wensite van de Grenslandkapel bezoeken.

www.grenslandkapel.nl

Locatie: 
't Trefhuus - Kulturhus Prins Hendrikstraat 1 7586 BG Overdinkel