Gezondheidszorg

Groente verdient veel meer promotie

Groente verdient veel meer promotie

Sinds het uitbrengen van het nieuwe regeerakkoord en in het bijzonder de aankondiging van de verhoging van het lage BTW tarief, zijn verschillende mensen in de bres gesprongen om het BTW tarief op groente juist te verlagen. Logischerwijs roept de tuinbouwsector zelf het hardst om deze maatregel.

Maar ook professoren (http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/het-duurder-maken-van-groenten-en-fruit-is-een-verkeerd-signaal/) en andere experts pleiten voor verlaging van BTW op groenten om de zojuist (!) gestegen groenteconsumptie niet te laten dalen. En dat is nodig want er is gebleken dat wij Nederlanders nog veel te weinig groenten eten, ook in vergelijking met andere landen in Europa.

De waarde van groente

Het prijspeil van groenten en fruit is natuurlijk niet alleen bepalend voor de consumptie. Ten opzichte van producten als vlees en vis, is groente goed betaalbaar en is er veel variatie in zowel soorten als prijsklassen. Naar mijn mening is de vraag echter of de consument de waarde van groente wel goed weet in te schatten. Voor vlees en vis zijn we bereid om meer te betalen, deels uit gewenning, maar ook omdat we de waarde van de totale maaltijd nog altijd om vlees of vis laten draaien. Let maar eens op de menukaarten in restaurants. Deze zijn veelal opgebouwd rondom de hoofdcomponent vlees of vis. Als ik iets met veel groenten wil bestellen, kom ik terecht bij de vegetarische gerechten, terwijl ik geen vegetariër ben.

Maaltijd bereiden vanuit groente

Alleen als we fundamenteel anders naar ons eetpatroon gaan kijken én ernaar gaan handelen, komen we richting de aanbevolen minimale hoeveelheid groenten van 250 gram per dag. Het komt er feitelijk op neer dat we manieren moeten vinden om structureel meer groenten te eten bij nagenoeg alle eetmomenten. Dat zou kunnen als we het aanbod “gemaksgroenten” nog aantrekkelijker maken, maar ook veel concretere tips geven wanneer extra groenten (ten opzichte van de groente bij de warme hoofdmaaltijd) gemakkelijk gegeten kunnen worden. Meer snackgroenten, meer gepureerde groentesoepen en groenten op een tosti of op een gebakken ei bij de lunch, kunnen al helpen. De schrijver van de grote groente bijbel, Frank Fol, zegt het eenvoudig en duidelijk met: denk vanuit groenten als je een maaltijd gaat bereiden.

Meer groenten én minder vlees in één product

Veel mensen blijven het lastig vinden om een maaltijd samen te stellen, waarin de hoofdrol voor groenten is weggelegd. Het lijkt dan niet volledig. Persoonlijk pleit ik ook niet persé voor vleesloos. Maar het aandeel vlees/vis kan wel naar beneden worden gebracht, ten gunste van groenten. Zeker als bijvoorbeeld ook kaas en/of ei wordt gebruikt. Maar er zijn ook andere oplossingen. Vleesmindering en groenteverhoging in één product laten samengaan zoals bij Meat Your Veggies. Deze producten, die voor 50% uit vlees en voor 50% uit groenten bestaan, spelen in op de wens van consumenten om minder vlees te eten. De zogeheten flexitariërs zijn niet allemaal even enthousiast over sojaburgers en groenteworstjes, maar hebben met Meat Your Veggies een manier gevonden om minder vlees, maar ook méér groenten te eten.

Diverse oplossingen om meer groenten te eten

Mijn verwachting is dat de komende jaren nog veel meer “oplossingen” worden gevonden om ons eetpatroon een gezonde stimulans te geven. Zolang overheden niet ingrijpen in het massale overaanbod van ongezonde verleidingen, zal ik me ook blijven inzetten om producenten en dienstverleners in de foodsector te helpen met waar we wél invloed op uit kunnen oefenen.

Astrid Kühlkamp

 

FoodMarketing4u

Vensters: 
afbeelding van Astrid Kuhlkamp

Door: Astrid Kuhlkamp

Hallo Losser! Als inwoner van Losser wil ik graag mijn steentje bijdragen aan maatschappelijke doelen en daarom ben ik vrijwilliger bij dit platform. Daarnaast heb ik het adviesbureau FoodMarketing4U voor de professionale foodsector.  Ik ben getrouwd en heb ik twee schoolgaande kinderen.