Nieuws

Al 45 jaar op de koffie bij Riet in De Lutte

Al 45 jaar komen vuilnismannen van de gemeente Losser op maandagochtend koffie drinken bij Riet Brookhuis in De Lutte.

De vuilnismannen van de gemeente Losser, tegenwoordig chauffeurs van Twente Milieu, komen op een vast adres op maandagochtend koffie drinken in De Lutte. Mevrouw Riet Brookhuis heeft al die jaren stipt om 10.00 uur de koffie bruin voor deze afvalverzamelaars.

Haar man, wijlen Hendrik Brookhuis (†20-11-2012) is in 1971 in dienst gekomen bij de gemeente Losser als bakkenlader bij de afdeling Openbare Werken, nadat de melkfabriek in Oldenzaal, waar hij al vanaf de middelbare school werkte, gesloten werd. Jarenlang maakte Hendrik Brookhuis (Hutt’n Hendrik) met zijn collega’s de vaste rondes door de gemeente Losser. Al decennia is deze manier van inzamelen steevast op de maandagmorgen in De Lutte.

Toen de inwoners van De Lutte in de jaren zestig het vuilnis nog in zinkenemmers aan de straat zetten werden de vuilnismannen door Riet Brookhuis-In ’t Veld (83) uitgenodigd voor de koffie met een broodje. En al die jaren is dat zo gebleven. Ook toen de vuilnis in de grijze zakken moest worden aangeboden. Het was voor de mannen zwaar werk: de zinkenemmers moesten op een oplader geplaatst/gebeurt worden en de vuilniszakken moesten handmatig in de wagen gegooid worden. Als er feestdagen waren op de maandag en het vuilnis werd opgehaald op de zaterdag ervoor, werd ook gretig gebruik gemaakt van de heerlijke koffie.

Mocht het echtpaar Brookhuis niet een keer thuis zijn, dan gingen de mannen eerst naar hun huis, ze wisten precies waar de sleutel lag, zetten het koffieapparaat aan, deden hun ronde door De Lutte en genoten vervolgens van de koffie met altijd gesmeerde broodjes. Nu anno 2017 is het Edwin Schildkamp (46), wonende in Wetringen bij Ochtrup, die al 15 jaar in zijn eentje bij Riet Brookhuis op de koffie komt. Edwin Schildkamp in dienst van Twente Milieu: “Dit is ons enige vaste koffieadres in de gemeente Losser.

Het is gewoon fantastisch om vooraf te weten dat je op maandagochtend rond 10.00 uur bij mevrouw Brookhuis terecht kunt voor een warm bakkie. Vaak heeft ze er een heerlijk broodje bij of iets anders lekkers. Het wordt bijzonder op prijs gesteld. De tijden dat er weleens een doos sigaren of een flesje bij de vuilnis stond liggen al ver achter ons”.

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.