Nieuws

Algerak op dialectavond Dree Marken

De Twentse muziekgroep Algerak verleent dit keer medewerking aan de jaarlijkse dialectavond van historische vereniging De Dree Marken. De groep, bestaande uit zes muzikanten is een bekende naam in de wereld van de streektaalmuziek en brengt liedjes in het Twentse dialect. Soms zijn het eigen teksten op bekende wereldhits, zoals “Fever”, maar ook zelfgeschreven composities en  dialectteksten komen voorbij. 

De optredens van Algerak -Twents voor een aangename verrassing- zijn doorspekt met humor. Maar de streektaalavond van de Dree Marken biedt meer. De jeugd van de basisschool levert een bijdrage en zal haar beheersing van het dialect laten zien in een eigentijdse opvoering van “Antoon op ’n Bok”, vroeger een veelbezongen voordracht op feesten en bruiloften.

Jan Swennenhuis

Ook wordt er een verhaal voorgelezen van de Twentse schrijver wijlen Jan Swennenhuis en zal de kennis van het Twents bij het aanwezige publiek worden getest. Daarvoor hebben Harrie Booijink uit Beuningen en streektaalconsulent Harry Nijhuis speciaal een kwis gemaakt over de betekenis van Twentse woorden en gezegden. Volgens de spelformule van “petje op, petje af” selecteert zich hier de beste kenner van de “Twentse sproak”. Die wordt beloond met een toepasselijke prijs.

Gevarieerd programma

De altijd druk bezochte avond heeft ook dit keer een gevarieerd programma, waar de taal en cultuur in het gebied van historische vereniging De Dree Marken centraal staat. De dialectavond van De Dree Marken is op woensdag 7 maart a.s. in Dorpshoes Erve Boerrigter aan de Plechelmusstraat in De Lutte en begint om 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

Foto: Algerak

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid