Nieuws

Badmeester Tonnie Bosch met pensioen

Na 40 dienstjaren is het genoeg voor de “strenge” badmeester

1 april 1977

Donderdag middag loopt het restaurant van zwembad Brilmansdennen vol met oud collega’s bekenden, vertegenwoordiging van de gemeente Losser en familie.
De receptie wordt aangeboden aan Tonnie Bosch die op deze manier afscheid neemt van zijn werkzame bestaan. Dit begon op 1 april 1977 Tonnie heeft dan gesolliciteerd op de baan van als zwemmeester zo was de titel in die tijd. Na een tocht langs de ambtenaar van sport de wethouder en de manager zwembad is het Tonnie gelukt om de baan te krijgen.

Zwemles

In het begin van zijn loopbaan vertelt de heer van den Burgh hem dat de bezoeker is onze boterham. Zo heeft Tonnie ook elke bezoeker zijn hele loopbaan met respect behandelt.
Menige Lossenaar heeft zwemles genoten van Tonnie streng maar rechtvaardig. In de beginjaren werden er vanaf mei in het buitenbad de zwemlessen gegeven. Dit ging ook door als er dikke hagelstenen vielen. Dan was de les een stuk korter en kon je snel naar de warme douche.

Lesgeven aan de kinderen is een van de grote passies. Zorgen dat het diploma behaalt, wordt. In de jaren 70 kreeg je bij een diploma ook een embleem die kon op je badpak zwembroek naaien. Aan de hand van het embleem kon de badmeester-juf zien dat je kon zwemmen. Nu is dit niet meer hoe kun je dan zien of een kind kan zwemmen? Dat kun je zien aan de houding van het kind als het bij het bad staat zegt Tonnie.

Veel veranderd

In de loop van de jaren is er veel veranderd in de zwembadwereld. Het was in de beginjaren van Tonnie’s loopbaan niet vreemd dat er dagen van 12 uur werd gewerkt. Dan is het nog zaak om de concentratie op te kunnen brengen om altijd de ogen op het bad te houden. Dit is een van de speerpunten van hem.
In de toespraken komt naar voren dat Tonnie een man van duidelijkheid is. Het is wit of zwart nooit grijs. Plichtsgetrouw niet klagen maar doen, doe maar normaal. En niet onbelangrijk een kindervriend.


Naast zijn werk is zijn gezin heel belangrijk en natuurlijk zijn eerste kleinkind Sam. Nu er meer vrije tijd komt, is het plan om eerst te gaan reizen naar zijn dochter in Brazilië. Dan is er natuurlijk nog het waterpolo waar veel van zijn tijd in gaat zitten als scheidsrechter en trainer. Daarnaast blaast hij nog een aardig deuntje op de midwinterhoorn en fotografie is ook een van de hobby’s.

Verras Tonnie morgen met appeltaart

Uit zeer betrouwbare bron weten we dat Tonnie dol is op appeltaart. Het kan zijn als je Tonnie tegenkomt dat hij heel subtiel laat weten dat de goudrenetten in de reclame zijn. Dus wil je morgen 30 juni tussen 7.00 en 14.00 uur Tonnie nog gedag zeggen neem een eigen gebakken appeltaart als verrassing mee. Dit is echt zijn laatste dag als badmeester Tonnie.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid