Nieuws

Boekpresentatie Historisch Kring Losser

“Het Kasboek van de dominee” is het 25e boek dat met interventie van HKL is uitgegeven, zei Thea Evers de voorzitter van HKL in haar openingswoord maandagavond 30 oktober tijdens de boekpresentatie bij grand café Smit in Losser

Humor

Er was veel belangstelling want de zaal zat vol. Frans Jacobs presenteerde zijn boek met humor. Hij ondersteunde zijn verhaal met een PowerPoint presentatie. Het boek is het resultaat van onderzoek in de oude “kerkenrekenboeken” van de Hervormde Gemeente van Losser, die in het HCO (Rijksarchief) in Zwolle worden bewaard. Het onderzoek werd mogelijk nadat deze boeken vorig jaar door Andries Kuperus zijn gedigitaliseerd, wat bijna 1000 documenten opleverde. Het blijkt dat de administratie van de kerk van 1678 tot begin 19de eeuw niet alleen in cijfers werd gevoerd maar ook in de vorm van vele verhalen. Deze verhalen hebben raakvlakken met de Marke, maar vertellen ook veel over het dorpsleven in die twee eeuwen.

Dat dorpsleven werd voor een deel gekenmerkt door twisten tussen protestanten en katholieken, maar ook door geschillen tussen een rijke bovenlaag en de boeren uit de Marke. En zelfs binnen de Hervormde Gemeente waren twisten, zo lijkt het soms, aan de orde van de dag. Het is een mooi boek geworden, waarin Frans Jacobs opnieuw blijk geeft over een analytische en kritische geest te beschikken. Zo heeft hij ook originele gedachten ontwikkeld om te verklaren waarom Losser niet protestant is geworden, maar grotendeels katholiek is gebleven.

Betrouwbaarheid

“Recte Faciendo Neminem Timeas.” Deze Latijnse tekst staat op de eerste pagina van het kasboek. Degene die dit er in geschreven heeft wilde vermoedelijk zijn betrouwbaarheid onderstrepen. Vertaald betekent het: “Doe recht en vrees niemand.” De dominee kreeg ook kascontrole. Hij las zijn verantwoording voor aan vier boeren uit de Marke die niet lezen en schrijven konden. Als goedkeuring werd door deze boeren een handmerk (net iets meer dan een kruisje) in het boek gezet.

Tot lossingh van de slaaven bij de Allegiers gevangen

In het kasboek is te vinden dat jaarlijks 2 gulden wordt betaald voor het vrij kopen van slaven. Dit was voor Christenen die gekaapt waren en als slaaf verkocht werden. Dit verwacht je niet in een Lossers kasboek van een Dominee. Meer interessante ontdekkingen zijn gedaan. Frans Jacobs is ook de auteur van het boek “Recht en onrecht in de Marke Losser”. Dat boek was al binnen zeer korte tijd uitverkocht omdat ook vele niet-leden dit een prachtig boek vonden.

Hebt u het gemist dan kunt u het boek op de website digitaal downloaden. Deze nieuwe publicatie is in zekere zin een vervolg op het boek uit 2014 en heeft door de medewerking van Paula Ketz (Ketz and Dogs grafisch ontwerp) dezelfde mooie vormgeving gekregen. Peter Heerink heeft de site van HKL zodanig aangepast dat de bronnen van het boek op de website van HKL zijn in te zien. Het boek is verkrijgbaar bij Bruna, Primera en de VVV. Bestelling kan ook via boekwinkel van HKL op www.historischekringlosser.nl 

Special

Op 27 november, aanvang 20.00 uur, geeft HKL een zogenaamde special. Deze zal plaats vinden in ’t Trefhuus in Overdinkel. Overdinkelkenner Bennie Nijhof verzorgt deze avond. Hiervoor dient men kaarten aan te schaffen die verkrijgbaar zijn bij ’t Trefhuus of bij Bennie aan de Kerkhofweg 195. Telefoon 053 5382778.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.