Nieuws

Boekpresentatie HKL: Kasboek van de dominee

Op maandag 30 oktober om 20.00 uur zal bij Grand Café Smit tijdens een ledenavond van de Historische Kring Losser (HKL) een nieuw boek worden gepresenteerd. Het boek draagt de titel ‘Het Kasboek van de dominee’ en is geschreven door Frans Jacobs.

 Derde publicatie 

Het is al de derde publicatie die Frans Jacobs voor de HKL op zijn naam krijgt. ‘De Kerkcken Reecken-boecken van Losser’ is de ondertitel en wie daarbij denkt ‘wat een saai onderwerp’ vergist zich. ‘Frans Jacobs heeft uit de periode vanaf 1665 (Brand van Losser) tot in de Franse tijd de mooiste en belangrijkste verhalen ‘zakelijke’ geschiedenis van de protestantse kerk in Losser gedestilleerd.

Deze verhalen hebben raakvlakken met de Marke, maar vertellen ook veel over het dorpsleven in die twee eeuwen. Dat dorpsleven werd voor een belangrijk deel gekenmerkt door twisten tussen protestanten en katholieken, maar ook door geschillen tussen een rijke bovenlaag en de boeren uit de Marke. En zelfs twisten binnen de Hervormde Gemeente waren, zo lijkt het soms, aan de orde van de dag. Frans Jacobs beschikt over een kritische geest en heeft ook originele gedachten ontwikkeld om te verklaren waarom Losser niet protestant is geworden, maar grotendeels katholiek is gebleven.

Eerste exemplaar

Eerste exemplaren van het boek zullen worden aangeboden aan de ds. Hennie Marsman, de huidige predikante van Losser en aan pastoor André Monninkhof van de parochie Maria Vlucht. Voorafgaand aan de aanbieding houdt Frans Jacobs een korte lezing over zijn boek.  

De verkoopprijs van het boek bedraagt € 20,00. Het is te koop in de HKL-boekwinkel (www.historischekringlosser.nl) en bij de boekhandel en de VVV in Losser.

Bestelde boeken kunnen aan het eind van de avond worden meegenomen.

De avond is vrij toegankelijk voor leden en introducees van de HKL.

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid