Nieuws

Cursus Lokale Democratie gestart

28 enthousiaste inwoners volgen cursus. Op maandag 23 januari is de tweede cursus Lokale democratie succesvol van start gegaan.De cursus wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis en wordt gegeven door burgemeester Michael Sijbom en raadsgriffier Ben Pikula.

Taken van de gemeenteraad

Doel van de cursus is om belangstellende inwoners inzicht te geven in de democratische besluitvorming en de wijze waarop de gemeente wordt bestuurd. Aan bod komen vragen als: hoe werkt de gemeente? Wat zijn de taken van de gemeenteraad? Hoe kun je als burger de besluitvorming beïnvloeden? Wat doet een politicus en wat doet een ambtenaar?

De eerste cursus vond plaats in september 2016. Hier namen 22 inwoners aan deel. De cursus die nu loopt wordt gevolgd door 28 inwoners (17 vrouwen en 11 mannen), afkomstig uit alle kerkdorpen. De leeftijd varieert van 22 tot 81 jaar.

Reilen en zeilen van de democratie

De deelnemers zijn zeer geïnteresseerd in het reilen en zeilen van de democratie. Dat heeft de eerste cursusavond leuke vragen en geanimeerde discussies opgeleverd. Ook onderwerpen die de deelnemers van belang achten voor Losser zoals verkeersveiligheid, inwonersparticipatie, jeugdzorg, openingstijden gemeentehuis, huurtoewijzing, winkelaanbod en aandacht voor de Twentse sproak kwamen ter sprake.

Op de tweede cursusavond komt vooral de gemeentelijke praktijk aan de orde en op de derde avond staat een speeddate met raadsleden centraal. De cursus wordt op 7 maart afgesloten met het bezoeken van de raadsvergadering.



////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid