Nieuws

Dag van de Mantelzorg

Vrijdag 10 november werd de dag van de mantelzorg gehouden. In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen.

Liefst 750.000 mantelzorgers zorgen zelfs meer dan 8 uur per week voor iemand en doen dat langer dan 3 maanden. Vaak combineren ze dat met een betaalde baan. Omdat de zorg zich over het algemeen richt op bekenden, vinden deze mantelzorgers hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Daarom wordt de mantelzorger jaarlijks op 10 november in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg.

Veel mantelzorgers doen hun werk in stilte. We zien hoe ze zorgen voor hun naaste en geen contact hebben met andere mantelzorgers. Op deze 10de november worden mantelzorgers op meer dan 200 plaatsen in Nederland feestelijk bij elkaar gebracht en wordt er waardering uitgesproken voor hun bijzondere werk.

Dag van de Mantelzorg

In Losser

Natuurlijk doen we in de gemeente Losser daar ook aan mee. In de Muchte werden van 11.00 tot 12.30 uur verschillende workshops gegeven voor de mantelzorgers. De dag in Losser werd georganiseerd door, de Twentse zorgcentra, Aveleijn, de zorggroep Sint Maarten, Carint Reggeland, de stichting Fundament en de gemeente. Er was een schoonheidshoek verzorgt door Rianne Nijland (Pure Beauty Overdinkel) en Beautysalon Marcha.

Een workshop bewegen door Brigitte van Olympic gym. Handmassage door de dames van het Zentrum. Een kookworkshop van Hestia. Een workshop vogelhuisjes maken, onder leiding van Johan, door het Gildeproject. En een workshop lachen door Ellen Doendens. Om 12.30 uur werden de workshops afgesloten en volgde de lunch.

Denise Bijen

Denise (mantelzorgconsulent) had de coördinatie die dag. Ze was in haar nopjes met de opkomst en spontane deelname. Ze zegt: “Het is de bedoeling dat we alle mantelzorgers van Losser in het zonnetje zetten. Op deze manier lukt dat aardig. Maar we bereiken lang niet alle mantelzorgers. Mantelzorgers vragen niet om hulp, die doen gewoon. Bij de gemeente Losser zijn 118 mantelzorgers in beeld. Dat zijn er veel meer.

Eén op de tien mensen is mantelzorger. Wij hopen dat deze zich bekend willen maken bij de gemeente zodat ook zij een volgende keer een uitnodiging kunnen ontvangen om mee te doen op een dag als deze.”

Gelukskunde

’s Avonds was er weer een bijeenkomst georganiseerd voor de mantelzorgers in de Vicaryzaal van Oldenhove. Wethouder van Rees opent de avond en vertelt dat hij een gelukkig mens is omdat één van de ambtenaren uit Losser genomineerd is voor de Mantelzorger Award en deze heeft gekregen. Hierover hebt u al een artikel op Hallo Losser kunnen lezen.

Mirjam Spitholt gaf een lezing over geluk. Ze legt uit wat dat is: “Bij bijna alle opleidingen worden we getraind in het gebruik van onze linker hersenhelft. Ook in het dagelijks leven doen we beroep op de processen in de linkerhersenhelft. Die kant van je brein is bezig met taal, structuur, organiseren, cijfers. De praktische zaken.

Dag van de Mantelzorg

Heel erg belangrijk, maar we vergeten op deze manier onze rechterhersenhelft te ontwikkelen. Die kant is grotendeels verantwoordelijk voor verbeelding, kleur, creativiteit, intuïtie, zelfkennis, spiritualiteit. In het basisonderwijs zijn we nog wel bezig met tekenen, kleuren, zelfkennis maar als volwassene ondernemen we nog nauwelijks activiteiten die de rechterhersenhelft stimuleren. Laat staan dat we durven te luisteren naar wat de intuïtie zegt.”

Vandaag is mijn lievelingsdag

Ze hield de mantelzorgers voor om goed voor zich zelf te zorgen. Als je dat niet doen komen er problemen op je weg en heeft de mantelzorger zelf zorg nodig. Degene voor wie je als mantelzorger in de weer bent komt dan ook in de problemen en dat kan van ernstige aard zijn. Het helpt als je ’s morgens voor de spiegel gaat staan en zegt: “Vandaag is het mijn lievelingsdag.”

En zo had ze nog meer leuke, nuttige, handige en grappige uitspraken. “Ik heb een plan met mijn leven. Heeft het leven ook een plan met mij?” “Geld maakt niet gelukkig. Gelukkig maken ze wel geld.”

Dag van de Mantelzorg

Cabaret

Na de lezing van Mirjam Spitholt kwam het improvisatie theater “Op afroep” ten tonele. Ze brachten leuke liedjes en speelden in op herkenbare mantelzorgsituaties.

Daarna een infomeel samenzijn met een hapje en een drankje.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.