Nieuws

Dennis Heupink Jubileumgraaf CV de Veldmuuskes

In zaal Drost in Overdinkel is het vanavond druk bij de jubilerende Veldmuuskes. In het jubileum jaar is de nieuwe Graaf Dennis Heupink en adjudanten Mark Kamping Arnhoud Vrughteman. De hofchauffeur is Niek Japin.

Gerrit Game

De oprichting was op 4 november 1962 aan de bar bij Gerrit Game. Naast Gerrit Game waren Rein Bakker, Tjibbe van de Berg en Jan Klijnsma bij de oprichting betrokken, de vereniging heette toen nog ’t Veld later werd dit C.V. de Veldmuuskes. Één van de grondleggers Gerrit Game word de eerste prins van Overdinkel. 

Met de oprichting tegelijkertijd van de Gaffel Aoskes in Losser mocht slechts één Prins in de gemeente Losser regeren. De oplossing dacht de Veldmuuskes het daarop volgende jaar gevonden te hebben met het uitroepen van een President. Maar ook de afkorting Pr. mocht niet. Drie jaar lang was het een tweestrijd tussen Losser en Overdinkel. De oplossing van de controverse was de uitverkiezing van een Graaf. Na drie jaar Ons Huis kwam in zaal Eulderink de eerste Graaf op, De Saksenstal was vanaf het begin wel de residentie van de Veldmuuskes, en naar vijf jaar ook de feestzaal.

Vanaf de oprichting onderhoud de vereniging goede contacten met Duitsland, waar we elk jaar samen met meerdere Losserse carnavalsverenigingen de optochten van Gronau en Munster sieren.

Carnaval voor verstandelijk gehandicapten staat bij de Veldmuuskes hoog in het vaandel, al vanaf het elfde jaar gaan wij elk jaar naar een feestavond op de Losserhof ,en op de vaste dinsdag (de dinsdag voor het carnavalsweekend) word er een carnavalsmiddag georganiseerd, aangeboden door de Fam. Game in samenwerking met de Veldmuuskes.

Wagenbouw

Alles is begonnen bij de Saksenstal in de aardappelschuur, dit bracht wel ééns problemen met zich mee, eerst moesten alle aardappelen verwerkt zijn en dan pas kon er gebouwd worden. Het kwam dan ook veelvuldig voor dat er tijdens de rit naar losser voor de optocht nog geschilderd moest worden. Later zijn ze verhuisd naar Glane in de oude openbare school. Vandaar uit hebben ze een onderkomen betrokken in een romneyloods op de Pol in Losser, waar jaren later na een brand het meeste materiaal verloren is gegaan. Maar dat mocht de pret niet drukken, de bouwers hebben met hulp van velen de wagenbouw gewoon voortgezet zoals dit nog steeds gebeurd. 

Tegenwoordig zijn ze gehuisvest in het hallencomplex van de Gaffel Aoskes op de Pol in Losser. Hier trachten we elk jaar weer een prachtige wagen te bouwen onder het motto gezelligheid staat voorop, dit lukt zeker met onze bouwers ploeg van jong tot oud. 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid