Nieuws

Diffractor

Een Diffractor of geluidsgoot is een experimentele geluid reducerende maatregel langs wegen. Het is een constructie met daarin holtes die parallel aan het wegdek lopen, waardoor vanwege verschillen in geluidsdruk de geluidsgolven naar boven worden gericht. Het systeem werkt vooral bij rolgeluid van banden en is daarom voornamelijk langs autosnelwegen en provinciale wegen productief. (Bron Wegen Wiki) De Diffractor is door de Universiteit Twente, mede door initiatieven van professor dr. Ir. Ysbrand Wijnant, ontworpen.

Effectief

De Diffractor blijkt effectief te zijn. Aan de weg Losser Enschede, ter hoogte van de Lindermatenweg, is al ongeveer 2½ jaar een pilot gaande. Uit metingen blijkt dat door deze geluidsgoot een afname van het geluid van 7½ % decibel ontstaat. Bert Jan Donker, sales manager bij 4Silence, licht toe. “Het is niet eenvoudig uit te drukken wat 7½ % decibel precies inhoudt.

Wanneer we deze reductie op een andere manier willen bereiken, zullen we hiervoor een geluidsscherm van 3 meter breed en 3,5 meter hoog moeten plaatsen. Dat is minder aantrekkelijk voor de omgeving en het brengt behoorlijk wat kosten mee. De door professor Wijnant ontworpen geluidsgoot is vervaardigd uit cortenstaal. Maar we experimenteren ook met kunststof geluidsgoten. Deze geluidsgoot gaat hier binnen een maand verdwijnen. Dan wordt ie geplaatst in Susteren langs een spoorlijn. Daar experimenteren we verder.”

Bewoners van de Lindermatenweg zeggen dat de sterkte van het geluid behoorlijk is afgenomen in hun woning, sinds de geluidsgoot is geplaatst. Als je meer wilt weten over decibels kun je dat vinden op www.alpine.nl/wiki/5-geluidsniveaus-in-decibel.

Voordeel

Nu het lijkt dat de Diffractor effectief is, zal dit significante kosten- en landschapsvoordelen opleveren. In vergelijking met de kosten voor geluidsschermen zijn de kosten voor de Diffractor relatief laag. De landschappelijke impact is vrijwel nihil. In combinatie met dubbellaags ZOAB is het vermoedelijk mogelijk dat op bepaalde locaties geen geluidsschermen meer nodig zijn.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.