Nieuws

Energiecoöperatie Losser: doet u mee?

Verspreid over heel Nederland hebben afgelopen jaren burgers de handen ineengeslagen om zelf groene energie lokaal op te wekken. Een plan waarbij vaak zowel het milieu als de eigen financiën gebaat zijn. Maar ook de lokale en regionale economie profiteert.

Energiecoöperatie

Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale bewoners, die gezamenlijk aan de slag gaan met duurzame energie. Coöperaties beheren bijvoorbeeld gezamenlijk windmolens, kopen samen zonnepanelen in of zetten een biogasinstallatie op.

De energie die dit oplevert wordt door de deelnemers zelf gebruikt. Wanneer er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt, gaat deze terug het net in en wordt op deze manier ‘verkocht’ aan een energieleverancier. De opbrengst hiervan komt ten goede van de deelnemers en wordt tevens gebruikt voor andere investeringen in de lokale gemeenschap.

In 2016 is het aantal geregistreerde energiecoöperaties in Nederland toegenomen van 262 naar 313. Het gezamenlijke totale productievermogen groeit dit jaar met meer dan 50 procent naar ruim 138 megawatt. Op korte termijn staat er nog eens 150 megawatt op de planning. In totaal zijn in ons land meer dan 50.000 Nederlanders lid van een lokale energiecoöperatie.

Wat levert het op?

Hoeveel een energiecoöperatie opbrengt is afhankelijk van de grootte. Hoeveel mensen doen mee? Hoeveel elektriciteit wordt er opgewekt? Hoeveel wordt geïnvesteerd?

Des te meer volume wordt opgewekt, des te meer kW's er overblijven om terug te verkopen aan een energieleverancier.

Daarnaast wordt een samenwerkingscollectief niet aangemerkt als onderneming, dus hoeft er geen vennootschapsbelasting betaald te worden. Het is een investering in box 3, waarover de leden 1,2% belasting betalen. Fiscaal heeft het dus ook voordelen.

Energieke Regio Noordoost Twente

Vanuit deze organisatie, die in 2013 is opgericht om energiebesparing en lokale opwekking van energie te stimuleren, komt het initiatief om ook in Losser een energiecoöperatie op te zetten.

Energieke Regio Noordoost Twente heeft de kennis om een dergelijk project op te zetten, maar heeft hierbij de hulp nodig van enthousiaste burgers uit de Gemeente Losser.

Voor en door Lossernaren moet het motto zijn.

Doet u mee?

Wilt u deelnemen of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met Louis Koopman, de regiocoördinator van Energieke Regio Noordoost Twente, via egheria@introweb.nl of telefonisch via telefoonnummer 0651 783472 .

Over Louis Koopman

Louis Koopman

Louis Koopman (1953) houdt zich sinds 2014 bezig met stimuleren van duurzame initiatieven in de regio. Voorheen was hij onder meer directeur van Koopman Mode in Tilligte, commissaris van Rabobank Twente Oost en bestuurslid bij de Kamer van Koophandel Oost Nederland.

Vanuit zijn politieke activiteiten voor de VVD in Oldenzaal is hij zich gaan inzetten voor verduurzaming in de regio.

 

afbeelding van Milene Zwijnenberg

Door: Milene Zwijnenberg

Miléne Zwijnenberg woont in Losser en schrijft bij gelegenheid artikelen voor Hallo Losser.