Nieuws

Expositie merklappen en andere borduurkunst

Op de begane grond in Oldenhove, ingang Vicarystraat, is een expositie van borduurwerk van Riki Zuithof. De expositie is voor iedereen toegankelijk en zeer de moeite waard om te bezichtigen.

In dezelfde ingang is een vitrinekast ingericht met engelen van Riki. Ook staan honderden engeltjes geëxposeerd in de steenfabriek. Riki is een creatieve vrouw van 80 jaren jong. Ze heeft al van alles gemaakt. Ze is haar hele leven bezig geweest met borduren, haken, schilderen, kerststallen maken en engeltjes gieten en schilderen.

Haar verzameling is groot en haar woning ziet er uit als een museum. Ze woont samen met haar man Gerard op de Leurinkshof. Elk jaar wordt ze gevraagd om een in december een expositie in te richten en ze doet dat met plezier, dat wil zeggen, dat zij de spullen aanlevert en dat de mensen van Oldenhove de expositie inrichten.

“Noald en Droad”

Riki is ook oprichtster van de borduurclub “Noald en Droad”. De leden komen elke week op Erve Kraesgenberg bij elkaar om hun hobby uit te voeren. Aanvankelijk werden eerst merklappen gemaakt, maar die tijd zijn ze al lang ontgroeid. Borduurwerken als schilderijen worden er vervaardigd. Soms bijna niet te onderscheiden van een foto. Een merklap is een borduurwerk dat vaak wordt geproduceerd als een test van iemands vaardigheden in het naaldwerk.

De merklap bestaat doorgaans uit een stuk stof waarop van alles geborduurd kan zijn, zoals figuren, het alfabet, motieven of decoraties. Het heeft doorgaans geen achtergrond. (Bron Wikipedia.)

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.