Nieuws

Geloof en humor in de Protestantse kerk

Op zondag 1 oktober opent het nieuwe seizoen van het programma Bezinning & Inspiratie van de protestantse kerken van Losser en Glanerbrug met een lezing over ‘Geloof en humor’. Spreker is de jonge theoloog Alain Verheij (1989).

Verheij neemt ons mee in de zoektocht naar een antwoord op de vraag op welke manier geloof en humor zich tot elkaar kunnen verhouden. Want lachen stelt ons in staat slecht hanteerbare situaties lichter te maken en de tegenstrijdigheden in het leven voor een kort moment met elkaar te verzoenen. Humor kun je in dat licht zien als een geschenk, dat maakt dat we onszelf niet al te serieus gaan nemen.

Maar er is ook een andere kant, want wat gebeurt er als het maken van karikaturen een doel op zich wordt?

Twittertheoloog

Alain Verheij zegt het zelf als volgt:

“Als Twittertheoloog werk ik met een medium dat druipt van de ironie, soms weet je niet meer wat gemeend is en wat niet. Dat neem ik mee, misschien analyseer ik ook wel een gelegenheid, waar ik zelf de mist in ging. Ik houd een pleidooi voor zelfspot als gouden middel tegen verdriet of schaamte (en hoe ik dat zelf vormgaf toen ik het moeilijk had). En vergeet niet de kracht van satire tegen politieke machthebbers.

Onverwacht actuele lijntjes

Door het hele verhaal heen verwerk ik onverwacht actuele lijntjes en voorbeelden uit de bijbel.”

Alain Verheij (1989) is theoloog. Hij schrijft, preekt en spreekt op diverse podia en blogt zeer actief o.a. op AlainVerheij.nl. Verheij laat van zich horen als het gaat om thema’s op het gebied van geloof en samenleving. Daarnaast doet hij promotieonderzoek naar de Ugaritische grammatica aan de Universiteit van Leiden.

Protestantse kerk

De lezing vindt plaats in de Protestantse kerk aan het Raadhuisplein in Losser en begint om 15.00 uur. Toegangsprijs bedraagt € 6,00 (incl. een consumptie). Kaarten zijn verkrijgbaar bij Wilma ten Bolscher (053 538 3152) en aan de kerk.

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.