Nieuws

Geslaagd jubileumfeest optochtcommissie

De optochtcommissie Losser heeft een feest gegeven in Grand Café Smit. Uitgenodigd waren alle vrijwilligers en alle deelnemers aan de optocht zoals de éénlingen, tweelingen en de wagenbouwers. Ruim 200 bezoekers hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven.

Eerst optocht

In 1959 werd op initiatief van de drie bestaande carnavalsverenigingen, de Martini Kerlkes, De Doare Trappers en de Losserse Motorclub, de eerste carnavalsoptocht georganiseerd. Het startpunt was bij de gemeentewerkplaats aan de Ravenhorsterweg. Er bleek behoefte aan een aparte optochtcommissie voor het organiseren van de optocht. Na het stichten van de overkoepelende carnavalsvereniging “de Gaffel Aöskes”, 54 geleden, werd er onder deze koepel gewekt worden aan de uitbreiding van de Losserse optochten. De optocht kreeg door de loop der jaren steeds meer bekendheid en de kwaliteit van de optocht nam toe. In de beginjaren waren er ongeveer 25 startnummers. Dit getal is uitgegroeid naar 80 a 90 in 2017.

De voorzitter

De voorzitter van de optochtcommissie, Andre Beuink zegt: “Om dit te vieren hebben wij dit jubileumfeest georganiseerd. We hopen dat de deelnemers ideeën van elkaar opdoen, door informeel met elkaar te overleggen. In de loop der jaren is er veel veranderd. Er worden hogere eisen gesteld aan de organisatie. Vooral op het gebied van veiligheid zijn er steeds strakkere regels gekomen. Om de kwaliteit van de deelnemers te verbeteren hebben we een jury ingesteld die de punten verdeeld. Ook geeft de jury advies over de kwaliteit van de deelnemers en hun gedrag in en tijdens de optocht. Door dit consequent door te voeren komen de wagenbouwers met steeds betere en goed afgewerkte wagens en weten vrijwel alle deelnemers wat er van hun verwacht wordt.”

Optochten

De optocht zal op zaterdag 25 februari door de straten van Losser trekken. RTV-Losser gaat de optocht live verslaan. De kinderoptocht in Losser op dinsdag 28 februari 2017. Deze kinderoptocht start om 14:00 en aanmelden kan bij de jeugdcommissie van de Gaffel Aöskes. Andere carnavalsoptochten in de gemeente Losser zijn; De optocht in Beuningen op vrijdag 24 februari 2017. De optocht in Overdinkel op vrijdag 24 februari 2017. De optocht in de Lutte op maandag 27 februari 2017.

Foto's: Bob Snippert

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.