Nieuws

Grote deelname bij Start project “De actieve Ontmoeting” in de Lutte

Na het grote succes van het project “De actieve Ontmoeting” in Overdinkel, dat nu twee jaar draait, is het project ook van start gegaan in De Lutte.

Samenwerkings project

“De Actieve Ontmoeting” is een samenwerkings project van Stichting Fundament, de Zorggroep Sint Maarten en de gemeente Losser. Op 15 november jl. is het project in De Lutte van start gegaan. De Actieve Ontmoeting bestaat uit een wekelijkse activiteit op de woensdag van 10.00 – 13.30 waarin ontmoeting/gezelligheid, bewegen en samen eten koken en gezamenlijk eten centraal staan.

De activiteit richt zich vooral op volwassenen, merendeels wat oudere, deelnemers voor wie het goed is dat  ze meer onder de mensen komen, wat meer zouden bewegen en gezonder zouden eten. De Actieve Ontmoeting kan gekenmerkt worden als een project dat een betere en gezondere leefstijl stimuleert. Dit vanuit de gedachte dat als je iets samen met anderen doet, dit stimuleert en leidt tot nieuwe contacten, gezelligheid en meer plezier in het leven.

De begeleiding van de Actieve Ontmoeting in de Lutte is in handen van een professional van Zorggroep Sint Maarten een beweegconsulent en vrijwilligers, van Stichting Fundament die mee helpen gedurende de dag en assisteren bij het verzorgen van de maaltijd.

De activiteit wordt uitgevoerd in Dorpshoes Erve Boerrigter aan de Plechelmusstraat 14 in De Lutte.

Hoe ziet de dag eruit

Rond de klok van 10 uur komen de, op dit moment 18 deelnemers, samen om de dag te beginnen met een kop koffie of thee. Na gezellig met elkaar gesproken te hebben wordt er in  twee groepen uiteengegaan. De eerste groep gaat onder begeleiding van een beweegconsulent  aan de slag om de spieren los te maken en te houden. Bij mooi weer trekt men erop voor een wandeling of maakt men gebruik van de beweegtoestellen die buiten bij Erve Boerrigter aanwezig zijn. De andere groep gaat alvast beginnen met het voorbereiden van de maaltijd.

Na ongeveer drie kwartier wordt er gewisseld . Zodat iedereen kan deelnemen aan de bewegingsactiviteit en aan het gezamenlijk voorbereiden van de maaltijd. De middag wordt na het eten, opruimen en afwassen gezamenlijk afgesloten.


In gesprek met de deelnemers

Een mevrouw van 71 jaar verteld dat ze buitenaf woont en sinds 7 jaar alleenstaand is. Ze komt naar  “De Actieve ontmoeting “ in De Lutte om andere mensen te ontmoeten. Het was wel moeilijk om de stap te zetten maar ik ben erg blij dat ik het gedaan heb. Mijn kinderen wonen verder weg en hebben aangegeven dat het een fijn en veilig gevoel geeft dat ik de activiteit bezoek. Ik heb het erg gezellig.

Een echtpaar verteld dat ze sinds 2000 woonachtig zijn op het Luttermolen in De Lutte. Ze willen graag andere mensen ontmoeten en tegelijkertijd iets betekenen voor anderen. Zij helpen de deelnemers bij het voorbereiden en koken van de verse maaltijd. Verder geven de deelnemers aan dat het bewegen in 2 groepen erg wordt gewaardeerd. De een is wat mobieler dan de ander en zo kan iedereen naar eigen kunnen meedoen aan de beweegactiviteit. Er is een prima afwisseling tussen ontmoeten, actief zijn en samen eten.

Belangstelling

Wilt u zich ook aansluiten bij De Actieve Ontmoeting in de Lutte dan bent u van harte welkom om een keer vrijblijvend mee te doen en te ervaren of het iets voor u is. U bent op woensdag, vanaf 10.00 uur, welkom en de kosten voor de gehele dag inclusief maaltijd bedragen € 5,00 euro per keer.

Uitbreiding van “De Actieve Ontmoeting” in Losser

Stichting Fundament coördineert de projecten van “De Actieve Ontmoeting” in Overdinkel en De Lutte. Op basis van het succes in Overdinkel en nu in De Lutte, is samen met de partners zoals hierboven vernoemd, het initiatief genomen om het project ook vorm te geven in Losser. De voorbereidingen voor de start in Losser zijn in volle gang. Het project gaat plaatsvinden in het nieuwe Kulturhus (oude gemeentehuis) van Losser. De verwachting is dat het project zal starten eind februari 2018.  Zodra hier meer duidelijkheid over is  zal dit zeker onder de aandacht gebracht worden.

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid