Nieuws

Jaimi van Essen niet in de Tweede Kamer

Jaimi van Essen uit Losser heeft waarschijnlijk niet genoeg voorkeursstemmen gehaald voor een zetel in de Tweede Kamer.

Pieter Omtzigt van het CDA kreeg de meeste stemmen (2275) in de gemeente Losser. Lossers raadslid Jaimi van Essen van D66 kreeg 574 stemmen in Losser.

Hieronder de top-10 van kandidaten waarop Lossernaren gestemd hebben:

  1. Omtzigt, P.H. - 2275
  2. Rutte, M. - 2234
  3. Wilders, G. - 2182
  4. Roemer, E.G.M. - 1080
  5. van Haersma Buma, S. - 984
  6. Pechtold, A. - 804
  7. van Essen, J. - 574
  8. Klaver, J.F. - 529
  9. Krol, H.C.M. - 403
  10. ten Broeke, J.H. - 373

In totaal zal het aantal voorkeursstemmen voor Jaimi van Essen uitkomen op ca. 6000. "Van veel mensen die op mij gestemd hadden kreeg ik de vraag: en? Zit je in de Tweede Kamer?" laat de jonge politicus weten. "Het antwoord is nee (nog niet)".

In Twente hebben 41.000 mensen op D66 gestemd. "In totaal hebben bijna 6.000 aan mij hun voorkeursstem gegeven" zegt Jaimi van Essen op zijn Facebook pagina. "Dit aantal is niet genoeg voor een voorkeurszetel, maar zeker wel een aantal waar ik trots op ben. Natuurlijk hoopte ik stiekem op een voorkeurszetel, maar dat zit er nog niet in".

Studenten.

Van Essen is trots op de 41.000 stemmen op D66 in Twente. "We hebben drie maanden campagne gevoerd voor D66 in Twente. We zijn zowat in alle steden en dorpen geweest om met mensen te praten. We hebben veel van ons laten horen via traditionele en social media. De laatste dagen hebben we ook veel huiskamer- en keukengesprekken gevoerd op de campus van de Universiteit Twente. Dat was erg leuk om te doen en zeker niet zonder resultaat: 36 % van de studenten op de UT heeft op D66 gestemd!" aldus Jaimi van Essen.

Twente op de kaart.

"Daarnaast is het ons gelukt om met onze campagne Twente op de kaart te zetten in Den Haag" zegt van Essen. "Ik heb veel positieve berichten ontvangen over onze campagne van mensen buiten Twente. Ook zij zijn niet ontkomen aan alle steunbetuigingen, foto’s en berichten die op social media terecht zijn gekomen. En via de uitzending van RTL Nieuws heeft heel Nederland even mee mogen kijken hoe hard we hier in Twente kunnen werken".

En nu?

"Nu ben ik trots en geniet ik na van een mooie campagne. Ook ben ik natuurlijk nog steeds raadslid voor D66 in Losser en zal me als zodanig blijven inzetten voor jongeren en voor de regio Twente" aldus Jaimi van Essen die al uitkijkt naar de volgende verkiezingen. "En ja, die 6.000 voorkeursstemmen, de enthousiaste vrijwilligers en een geweldig leuke campagne. Dat smaakt naar meer. Het zou zomaar kunnen dat er in 2021 een Twentenaar van 29 op de lijst staat voor D66".

Een gedetailleerd overzicht van alle stemmen is te downloaden op de site van de Gemeente Losser.

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast voor de Universiteit van Twente als business developer bij Novel-T.