Nieuws

Katholieken en protestanten luiden in Losser gezamenlijk actie Kerkbalans in

In de oude Martinustoren, waar ongeveer 200 jaar geleden katholieken en protestanten van Losser elkaar letterlijk de kerk “uitvochten”, ging het er afgelopen zaterdag 21 januari heel wat vredelievender aan toe. Met het luiden van de drie klokken van de oude toren werd namelijk door protestanten en katholieken, voor de eerste keer gezamenlijk, het startsein gegeven voor de jaarlijkse actie Kerkbalans. Tegelijkertijd beierden ook de klokken van de protestantse kerk en zelfs die van de in november vorig jaar gesloten Martinuskerk.

Kruis Martinuskerk

In Losser was Jan Riesewijk opgetrommeld. Jan hielp met het luiden in de Martinustoren, waarna klokkenluiders en andere belangstellenden zich verplaatsten naar de protestantse kerk. Voor de kerk werd iedereen welkom geheten door vier enthousiaste trompetters van Excelsior en binnen leverden organist Harold Vriesema en Henk Filipsen met zijn trompet een muzikale bijdrage. In de kerk hield Jan Riesewijk, op de hem kenmerkende wijze, een wervende maar ook wervelende toespraak voor ongeveer 60 belangstellenden.

Meest opvallende opmerking was zijn suggestie om het prachtige kruis uit de gesloten Martinuskerk een plaatsje te geven in de protestantse kerk. Na de bijeenkomst in de kerk was er in het Aleida Leurinkhuis nog alle gelegenheid om elkaar onder het genot van koffie en thee beter te leren kennen en presentaties van enkele werkgroepen uit beide kerken te bewonderen.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid