Nieuws

Kerk op de Catwalk

Op 14 maart is er in Losser een bijzondere modeshow te zien: ‘Kerk op de catwalk’.

Wat is er zo bijzonder aan die modeshow? Het toont de kleding die de predikanten droegen, vanaf de Reformatie (16e eeuw). Predikanten droegen vanaf het begin van de Reformatie helemaal geen toga’s, want het onderscheid tussen de eenvoudige gelovige (de leek) en de geestelijke stand werd afgeschaft. Met als gevolg dat de dominee ‘eigentijds’ gekleed ging. Maar dan regeert de mode, waar het behoudende kerkvolk toch ook de nodige moeite mee had….

Door de eeuwen heen

Dertien personen tonen kleding uit o.a. de 16e en 17e eeuw: pofbroek en wambuis, predikanten met lange haardracht of in de studeerkamer met tabbaard of Japanse rok in de VOC-tijd. In de 18e eeuw - de Pruikentijd- droeg men mantel en bef.

In de 19e eeuw werd de toga ingevoerd in de Nederlandse Hervormde Kerk. Maar Abraham Kuyper, voorman van de Gereformeerde Kerken in Nederland, wijst de toga af: de predikant gaat eenvoudig gekleed in zwart jasje en grijze streepjesbroek. In de 20e eeuw zien wij de liturgische gewaden, zoals bekend van de Rooms-Katholieke Kerk, terugkeren met stola’s in de kleuren van het kerkelijk jaar. En tenslotte kunnen we natuurlijk ook niet meer om ‘de vrouw in het ambt’ heen ….

Zo wordt in ‘Kerk op de catwalk’ de predikantskleding van de 16e tot de 21e eeuw getoond. De show laat de invloed van de mode op de predikantskleding zien door de eeuwen heen. Want soms is het goed om eens naar de eigen geschiedenis te kijken en te beseffen hoe veranderlijk zaken (in dit geval dus de kleding van de predikant) kunnen zijn.Terugkijkend wordt ons duidelijk dat wat in een bepaalde periode beschouwd werd als de kleding voor de dominee bij uitstek, later ook weer gezien werd als ‘niet meer van deze tijd’. Was de dominee het ene moment met zijn kleding helemaal bij de tijd, wij kunnen niet anders dan er met een grote glimlach naar kijken.

Bijzondere modeshow

Op woensdag 14 maart zal deze bijzondere modeshow plaatsvinden in de Protestantse kerk aan het Raadhuisplein in Losser. De kleding zal toegelicht worden door Carla Zuidema uit Ugchelen. Aanvang: 20.00 uur. De toegang is vrij; er zal een collecte gehouden worden voor Kerk in Actie. De kleding wordt geshowd door gemeenteleden van de protestantse gemeenten van Glanerbrug en Losser.

Foto: Door protestantse kerk Losser

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid