Nieuws

Kerstwandeling Tweede Kerstdag

De VVV De Lutte-Losser-Beuningen organiseert op Tweede Kerstdag een prachtige Kerstwandeling, 6 of 9 km, door het (winter)landschap rondom Beuningen met onderweg het geluid van de midwinterhoornblazers.

Met stevige stappers door het prachtige buitengebied van buitengewoon mooi Beuningen.

Historische plekken

De wandeling gaat via het Mauritspad, de Mauritsbrug langs de Dinkel door  natuurgebied De Riest en Hassinkhof naar het buurtschap Mekkelhorst. De oude naam  “Mikulunhurst” wordt al rond het jaar 950 genoemd. We worden hier gastvrij ontvangen op Erve Hofhoes van de familie Wigger in de nieuw gebouwde manege. De organisatie schenkt koffie/thee en fris met een heerlijke kerstkrans. Het geheel is door Maureen in kerstsfeer aangekleed.

In deze buurtschap is het de moeite waard om even stil te staan bij het oudste landkruis van de gemeente Losser (1931). Op deze plek kwamen de boeren vroeger bijeen om te bidden voor de vruchten der aarde tijdens de “veldgaank”.

De lange route gaat over landgoed ‘Het Meuleman’. Boerderij Erve Meuleman heeft zijn naam te danken aan de watermolen die in de nabijheid van de Dinkel heeft gestaan. In 1313 wordt de molen voor het eerst genoemd. In de 15de eeuw zijn de rechten gekocht door Frederik van Twickel van het Singraven en is de molen afgebroken. Op landgoed Singraven bevindt zich nu nog steeds een monumentale watermolen.

Natuurgebied

Al wandelend door het prachtige natuurgebied komen we bij Erve ‘Riekeman’, een eeuwenoude boerderij. Hier woonden tot voor kort 6 broers en zussen die gezamenlijk het werk op en rond de boerderij verrichtten. De wandelaars hebben het voorrecht om een kijkje te nemen op de prachtige, oude deel, waar tot voor kort nog  koeien stonden. Hier wordt de wandelaar getrakteerd op Glühwein en een broodje beenham. Tussen Kampbrug en Erve Riekeman zijn nog restanten te zien van een zogenaamde landweer.

Deze kilometerslange verdedigingswerken zijn aangelegd in de periode 1400–1600. Landweer Riekeman bestaat uit twee wallen van 5 m breed en 1,5 meter hoog. Tussen de wallen ligt een ondiepe greppel. Het geheel was vroeger begroeid met ondoordringbaar struikgewas om de vijand te weren en het vee op eigen gebied te houden.  

Via landelijke paadjes door weilanden gaan we terug over de Schoolweg naar Beuningen. De route loopt om het kerkhof en de kerk. De mogelijkheid bestaat om de in kerstsfeer versierde kerk te bezoeken. Daarna eindigt de wandeltocht bij Café Restaurant ’t Sterrebos waar na afloop (op reservering) een stamppottenbuffet kan worden genuttigd.

Deelname

Starten kan tweede Kerstdag tussen 10.00-13.00 uur vanaf Sterrebos, deelname bedraagt € 6,50 voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen (t/m 12 jaar). Prijzen zijn inclusief de genoemde consumpties en exclusief stamppottenbuffet.

Voor meer informatie: www.vvvdeluttelosser.nl, tel: 0541-551160.

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.