Nieuws

Kijken in de keuken

Onder dit thema was maandagavond 19 februari een bijeenkomst voor alle vrijwilligers. De gemeente Losser heeft al eerder van deze bijeenkomsten verzorgd. 

Massaal 

Wethouder Joop Hassink verwelkomde de aanwezigen en sprak zijn genoegen uit over het feit dat men weer massaal is komen opdagen. Het doel van de bijeenkomsten is om vrijwilligers en organisaties te laten zien wat men doet op het gebied van de zorg en de armoedebestrijding. Zoals Joop Hassink in zijn welkomstwoord zei: “Er zijn nog veel blinde vlekken in de gemeente. Wij hebben ons de opdracht gesteld om inzicht te krijgen in de armoede. We weten dat er verborgen armoede is. We zoeken er bewust naar. En als we ze vinden doen we er ook iets mee. Dus niet alleen zien maar ook oplossingen bedenken en aandragen.” Waar armoede een feit is, willen de mensen die het overkomen is, niet bewaarheid hebben. Men schaamt zich. Maar het kan iedereen overkomen en er is instituut dat hulp kan bieden.

Mendy Versteeg

Mendy Versteeg, consulente armoedebestrijding, liet aan de hand van een powerpointpresentatie zien wat er de afgelopen tijd is gerealiseerd. Zo is het netwerk tussen vrijwilligers, organisaties en de gemeente Groter geworden. De inkomenstoeslag is verdubbeld. Er zijn fashioncheques uitgedeeld. Er is uitleg gegeven aan jeugd over de geldproblematiek die kan ontstaan als je 18 jaar oud wordt en zelfstandig onder eigen verantwoordelijkheid contracten gaat afsluiten.

Waar zitten de valkuilen bij het aangaan van contracten. Er is een budgetcoach aangesteld die mensen kunnen helpen om uit de financiële problemen te komen. Er is een website “Iedereen kan mee doen”. Er is met Domijn een pilot de voorzieningenwijzer gestart. In samenwerking met Tubbergen, Dinkelland en Oldenzaal zijn er conferenties in het kader van de armoedebestrijding gestart. Er is een kennisteam armoede gekomen. De stichting verjaardagsbox Losser is gestart. Vanuit de gemeente is er de ontwikkeling van het één loket integraal werken. Er werden twee thema’s behandeld.

Een kind zegt dat het ziek is op de dag dat het jarig is

En waarom doet dit kind dat? Omdat er thuis geen geld is om te trakteren in de klas. Omdat er geen geld is om een verjaarspartijtje met vriendjes en vriendinnetjes te geven. Een kind meldt zich ziek op de verjaardag van een vriendje of vriendinnetje. Waarom? Er is thuis geen geld om een cadeautje voor de jarige te kopen. Hoe intriest is dit. De gemeente Losser en vele sociaal ingestelde inwoners van Losser vinden dat dit in 2018 niet meer kan en willen dit zo veel mogelijk beperken.

Derhalve is de Stichting Verjaardagsbox Losser opgericht. De groep bestaat uit acht personen die voortvarend en passioneel te werk gaan onder het voorzitterschap van Peter Alberts. Miriam Verhoeven zette uiteen wat de Stichting betekent voor kinderen zoals hierboven omschreven. Er zijn gezinnen bekend waar deze problematiek speelt, maar dat is maar een klein gedeelte. Er is veel verborgen armoede. De voedselbank speelt in de distributie een rol. De kosten worden gedragen door de gemeente, donoren, giften en door sponsoren. Er worden zoveel mogelijk artikelen aangeschaft van Losserse ondernemers. Voor opgave is een formulier in ontwikkeling. Men kan zich opgeven bij de consulenten van de gemeente. Inlichten kan men opvragen bij de secretaris Bert Veenstra 06 8293 2642.

Jongeren Support Losser

Jongeren Support Losser is een onderdeel van Fundament Losser. Het doel van jongeren support is om de jongeren die de straat op gaan en op plekken verblijven waar ze al of niet voor overlast zorgen te benaderen. Niek Pothoven, jongerencoach, vertelde over de aanpak van hangjongeren. Tegenwoordig beschikt de gemeente over een bus waarmee de jongeren op de plek waar ze verblijven bezocht worden. Men probeert contact met de groep of de individu te krijgen. Soms gaat dat makkelijk soms heeft dat even tijd nodig. De meeste problematiek onder de jongeren ontstaat door huiselijke omstandigheden zoals scheiding en experimenteel gebruik van drugs. De verdeling hangjongeren meisjes/jongens is circa 40/60. Door deze manier van werken staat men sneller en dichter bij de problematiek en zijn er mogelijkheden om te verwijzen en eventueel de helpende hand toe te steken.

 

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.