Nieuws

Kinderarmoede meer zichtbaar maken

Woensdag 18 oktober was er een symposium over kinderarmoede in de Hofkerk te Oldenzaal. De van Jonge Leu en Oale Groond bekende actrice Evelien Harberink was de dagvoorzitter. En ze deed dat met verve. Er was een panel gevormd bestaande uit Nicole van der Aa (Jeugdconsulente), Marcel Snijders (Onderwijs) en Inge Nijmeijer (Stichting Ledergeld Oldenzaal).

150 mensen

Mensen van instellingen waar kinderarmoede te signaleren is, waren uitgenodigd en ook in groten getale verschenen. Rond de 150 mensen hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven. De dag was georganiseerd door de gemeenten Losser (Mendy Versteeg), Tubbergen Dinkelland (Mariska Jogems) en Oldenzaal (Carla Boerigter). Het panel nam over bepaalde situaties stelling in waar de aanwezigen op konden reageren met een gele of een groene kaart, om duidelijk te maken of ze het er al of niet mee eens waren

Het vroegtijdig signaleren van kinderarmoede

Het is heel lastig om kinderarmoede te signaleren. Je moet er ook voor hebben. De meeste armoede is niet bij de bijstandsgerechtigde, maar bij het autochtone tweeoudergezin met kinderen waarvan één van de partners een baan heeft. Aldus Ben Boksebeld (Saxion) die een presentatie over armoede en de gevolgen daarvan hield. Mensen durven er uit schaamte meestal niet voor uit te komen dat ze hun kinderen niet kunnen laten doen wat hun vriendjes wel doen. En kinderen zelf willen er helemaal niet vooruitkomen omdat ze bang zijn voor eventuele gevolgen zoals pesten of er niet meer bij horen. Kinderen bedenken een smoes om niet naar de verjaardag van een vriendin of vriendje te gaan omdat er geen geld is voor een cadeautje.

Communicatie

Uit het onderwijs kwam het signaal dat er vanuit de overheid nauwelijks of geen financiële ondersteuning kwam om deze problematiek te ondersteunen. Waarop wethouder Joop Hassink uit Losser het woord vroeg. Hij deelde mede dat de gemeente Losser over een website beschikt waarin ook het onderwerp kinderarmoede is opgenomen. Op deze site is compleet en alle mogelijkheden met betrekking tot onder ander de financiering wordt hier uitlegt. Het is dus zaak om beter in elkaars keuken te kijken zodat iedereen op de hoogte is van wat er speelt op dit gebied.

Bewaarboekje

Na afloop van de bijeenkomst werd de deelnemers een enveloppe overhandigd met daarin een uitnodiging voor een volgende bijeenkomst in Oldenzaal op 15 november met als thema Armoede en eenzaamheid. En er zat een bewaarboekje Armoede in. Dit boekje is een uitgaven van Impuls Oldenzaal en is samengesteld door de al genoemde armoedecoördinatoren van de drie organiserende gemeenten. Het biedt handvat bij vragen over kinderarmoede.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.