Nieuws

De laatste kilo’s

Ferdi de Boer en zijn maat Marcel Bagchus stoppen met de inzameling van oude metalen. 

Definitief afgelopen

Tot 31 maart hebben Lossernaren nog de mogelijkheid om oude metalen in te leveren op de Nijverheidsstraat in de container van Ferdi. Daarna is het definitief afgelopen. Ferdi wilde al eerder stoppen maar kreeg ongeveer 3 jaar geleden de hulp van Marcel. Marcel was toen werkloos. Hij las op facebook dat Ferdi iemand zocht om hem te helpen. Hij heeft Ferdie gebeld en zijn hulp aangeboden. Het klikte prima tussen die twee. Marcel heeft aan de gemeente doorgegeven dat hij Ferdi wilde helpen. Zo kon hij met toestemming van de gemeente en behoud van uitkering aan de slag bij Ferdi.

Waarom nu stoppen

“Het is zwaar werk.” zegt Ferdi. “Dit jaar vier ik mijn 70e verjaardag en ben dus niet meer één van de jongsten. De jaren tellen en mijn soepelheid neemt af en ik krijg problemen met mijn benen en heupen. Marcel en ik werken soms wel 50 a 60 uur per week. We sorteren de oude metalen. We scheiden het aluminium, koper, messing en RVS. Dat levert meer geld op, anders krijg je voor alles de oud ijzer prijs. Dat is dus voor twee mensen veel en zwaar werk. Bovendien is de locatie waar wij de metalen opslaan met ingang van 1 mei verhuurd en kunnen we er niet meer terecht.”

Groenteboer

Ferdi was van 1972 tot en met 1992 groenteboer in Losser en Overdinkel. Als hobby deed hij aan autocross op hoog niveau. Hij nam zelfs deel aan de Europese kampioenschappen. Zijn hobby bracht hem in Rusland en Litouwen. Daar deed hij de ontdekking dat er nauwelijks bananen te koop waren in die landen. Dat bracht hem op een idee. Zo heeft hij zijn bestelbus volgeladen met fruit en is hij afgereisd naar het toenmalige Oostblok. Gewoon om te proberen wat het beste verkocht. Hij ging op een markt staan en was in korte tijd zijn handel kwijt.

De mensen kenden daar niets. Ferdi zag dat ze kiwi’s verorberden met schil en al. Hij legde ze uit dat je die dingen moest doorsnijden en uitlepelen. Met veel handigheid en geluk exporteerde hij later 5 vrachtwagens per 10 dagen met bananen en fruit. Met hulp van de plaatselijke bevolking is hij daar bedrijven begonnen. Dit was een schot in de roos. Het liep heel voortvarend en Ferdi heeft deze export 5 jaar gedaan. Hij is er mee gestopt omdat grote bedrijven ook met de export aan de slag gingen en er voor hem als het ware de klad in kwam. Ferdi was toen 48 jaar.

Kanker

Tien jaar geleden werd bij Ferdi lymfklierkanker geconstateerd. En dat is schrikken. Gelukkig is hij er geheel van hersteld. Uit dankbaarheid hiervoor zou hij iets aan de maatschappij terug willen geven. En Ferdi is handig. Ferdi is zakenman. Ferdi had tijd en de gelegenheid en ruimte op oude metalen te verzamelen. Zo ontstond bij hem het idee om oude metalen te gaan verzamelen en deze te besteden aan goede doelen.

Toen hij er aan begon kon hij niet bevroeden dat hij voor een bedrag aan € 220 000 aan goede doelen kon besteden. Hij deed deze activiteit in goed overleg met de belasting. Hij en zijn vrouw Tiny hielden hier een goede administratie van bij. Alles was transparant en te controleren. Ferdi heeft nooit contant geld in huis gehad. Alles liep via de bank. Zowel de ontvangsten als de uitgaven.

Triatlon

Ferdi is ook een sportman. Ondanks zijn soms pijnlijke benen en heupen doet hij nog aan de triatlon. Een onderdeel van de triatlon is zwemmen. En dat kon Ferdi niet. Toch zei hij tegen de bekende Losserse sporter Henk Knol die ook grote prestaties op dat gebied levert dat ie met hem mee zou gaan om een triatlon te doen. Johan Riesewijk, vroeger badmeester in het zwembad Brilmansdennen, heeft hem enkele jaren geleden de kunst van het zwemmen bijgebracht. En dus doet Ferdi nu samen met onder andere Henk Knol de triatlon. Hij hoopt op 30 juni de triatlon van Holten te winnen in zijn categorie 70+ want hij is vermoedelijk de enige deelnemer van 70 jaar.

Goede doelen

Ferdi stopt wel met de inzameling per 31 maart. Hij stopt niet met het geld geven aan goede doelen. Want de pot is nog niet leeg. Deze zomer organiseert hij nog verschillende dingen. Maandag 26 maart organiseert hij samen met het Rode Kruis een feestje voor alle bewoners van de zorginstelling Sint Maarten in de Vicary Zaal. Zaterdag 28 april is er een groots feest in het openluchttheater Brilmansdennen. Met veel artiesten waaronder Jannes. Dit feest is niet openbaar maar bestemd voor mensen die verzorgd worden bij Aveleijn en de bewoners van Winlo Losser, De Losserhof en het Bouwhuis. Dinsdag 6 juni organiseert hij een boottocht op de IJssel en rond het Kampereiland voor de bewoners van Sint Maartenstede, de Tiekerhook Overdinkel en de Dorpsbeek. Alles onder het genot van een hapje en een drankje. Zorgbehoevend Losser zal Ferdi gaan missen.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.