Nieuws

Laatste VVV fietstochten met burgemeester Sijbom als gids

Na het succes van vorig jaar gaat burgemeester Sijbom nog net voor zijn afscheid als burgemeester voor de laatste keer fietsen met toeristen en inwoners van de Gemeente Losser.

Op maandag 1 mei om 14.00 uur start de eerste fietstocht bij VVV De Lutte. De tocht voert o.a. naar de onthulling van het infobord bij de Berninkboom op de es in het buurtschap Mekkelhorst in de gemeente Losser. De eik is ontstaan uit een stobbe die opgeruimd moest worden om plaats te maken voor een weg. Meester Bernink (natuurbeschermer en directeur van Natura Docet in Denekamp)kocht in 1918 één van de mooiste eikenstobben aan. De eikenstobbe werd vervolgens niet meer gesnoeid en groeide uit tot een volwaardige boom.

Op zondag 7 mei om 14.00 uur is de tweede fietstocht, deze start bij het infopunt van Natuurmonumenten in het Arboretum in De Lutte en gaat fietstocht door de natuurgebieden van Natuurmonumenten in de gemeente Losser. In de ‘uitgestrekte’ gemeente is Natuurmonumenten eigenaar van veel gebieden. Allemaal gebieden met een eigen karakter; zo kennen we de idyllische landgoederen en het mooie aangelegde park Arboretum Poort Bulten maar ook ruige heidevelden die we bijvoorbeeld vinden in de Duivelshof. Landgoed Egheria is een heuvelachtig hoevenlandschap bij Oldenzaal. Het landgoed ligt op en rond de Tankenberg, met 85 meter het hoogste punt van Overijssel. Op heldere dagen kun je vanaf hier tot in Duitsland kijken. Egheria is een gebied van sagen en legenden, waar je geniet van weidse vergezichten en kabbelende beekjes. Tussen de weilanden, bosjes en houtwallen liggen oude boerderijen met vakwerkmuren.
Grenzend aan landgoed Egheria ligt Elfterheurne: een cultuurlandschap met bos, weilanden met houtwallen, graanakkers en schilderachtige beekdalen. De Hakenberg met oude boerderijen, slingerende paden en buitenplaats is een buitengewoon mooie locatie.

Duivelshof het natuurgebied tussen de Lutte en Losser bestaat uit heide, bos, akkers en grasland. Ten zuidoosten van Oldenzaal ligt Boerskotten. Prachtige lanen met loofbomen, kleine weilanden met houtwallen en akkers met kruiden en wilde bloemen. Verderop vinden we De Snippert en het Haagse bos, van oorsprong productiebossen met lange rechte paden. Lindermaten is een echt kleinschalig cultuurlandschap met de karakteristieke houtwallen die op hun beurt weer een schuilplaats vormend voor kleine diersoorten. Tijdens de tweede fietstocht o.l.v. de burgemeester kunnen de deelnemers kennismaken met deze prachtige natuurgebieden.

De kosten zijn € 3,50 p.p. inclusief koffie. U dient zich vooraf aan te melden bij VVV De Lutte-Losser, tel: 0541-551160.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid