Nieuws

Losser krijgt een nieuwe moderne sporthal

De in 1971 gebouwde sporthal De Fakkel is aan het einde van de levensduur. De sporthal voldoet niet meer aan de huidige inrichtingseisen en is daarmee ongeschikt voor het verzorgen van bewegingsonderwijs.

In de kern van Losser moet een nieuwe sporthal komen. Bureau Drijver & Partners heeft, in opdracht van het college, een onderzoek verricht naar de benodigde zaalcapaciteit en op grond hiervan de mogelijke inrichtingsvarianten voor een nieuwe sporthal opgesteld. Het college van B&W heeft, op basis van het onderzoeksrapport, besloten om vooralsnog te kiezen voor een grote sporthal met een vloeroppervlak van 28 x 48 meter (variant 3).

Deze grote hal kan vervolgens worden opgesplitst in drie aparte zaaldelen, twee voor het voortgezet onderwijs en één voor het basisonderwijs. Samen met gymzaal Vlasakker en gymzaal De Havezate blijft de kern Losser dan, net als in de huidige situatie, beschikken over in totaal vijf zaaldelen.

Investering van € 3,57 miljoen

De nieuwe sporthal vraagt een investering van € 3,57 miljoen. Planning is dat de nieuwe sporthal in augustus 2019 in gebruik wordt genomen. Het onderzoeksrapport en de voorlopige keuze voor een grote sporthal van 28 x 48 meter worden in de komende tijd in detail besproken met de huidige gebruikers: de scholen en de sportverenigingen. De variant die op dit moment de voorkeur van het college geniet, komt grotendeels tegemoet aan de wensen van de diverse gebruikers.

Ook is de hal flexibel te gebruiken bij evenementen (gala carnaval) en bij calamiteiten (de sporthal is de opvanglocatie in geval van een crisis). In de nieuwe situatie komt de aparte gymzaal in de sporthal te vervallen.

Sportnatuur

“We hebben uiteraard rekening gehouden met het burgerinitiatief Sportnatuur. De plannen om daar, op het gebied ver buiten de bebouwde kom, tussen de Lutterstraat en de Denekamperdijk, zijn nog zodanig prematuur dat we er niet op kunnen wachten. Zo deze hal al gerealiseerd wordt, zal dat nog jaren duren en is bewegingsonderwijs en de huidige Fakkel niet verantwoord. Het is op dit moment geen optie om dit aan de plannen met de Fakkel te koppelen.” zegt wethouder Marcel Wildschut.

Losser krijgt een nieuwe moderne sporthal

Voldoen aan de eisen van deze tijd

Losser krijgt een moderne, grote nieuwe sporthal die voldoet aan de eisen van deze tijd. Met een tribune en een kantine. Het aantal beschikbare zaaldelen voor sport in de kern Losser blijft in de nieuwe situatie gelijk aan de huidige situatie. Ook is bij het opstellen van de plannen rekening gehouden met de bevolkingsontwikkeling in de komende jaren en met de ontwikkelingen op sportgebied. Het aanbestedingstraject zal eind 2017 starten.

In mei 2018 wordt begonnen met de sloop. Men denkt er aan de mogelijkheid om de winter van 2018/2019 te overbruggen met een tijdelijke opblaashal.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.