Nieuws

Muzikaal eerbetoon aan veteranen in Losser

Het korps bereden Fanfare van de koninklijke Landmacht bracht gisteren een groots muzikaal eerbetoon aan de Losserse veteranen. 

Tour of Duty

Veteranen met hun familie en ook belangstellende Lossernaren kregen de muzikale show "Tour of Duty" voorgeschoteld waarin nummers gespeeld en gezongen werden die een speciale betekenis hebben voor veteranen.

Groots muzikaal eerbetoon aan veteranen in Losser

"Elke veteraan heeft een stuk muziek dat haar of hem doet terugdenken aan de uitzending" zegt Robert Konter bij de opening van het concert. "Zo krijg ik zelf speciale gevoelens bij het nummer 99 Luftballons van Nena" verklapt de oorlogsveteraan over zijn tour of duty.

Jean Paul Gebben

Voor waarnemend burgemeester Jean Paul Gebben was het de eerste officiele toespraak in Losser. Hij noemt het een groot goed dat veteranen tegenwoordig hun verhaal openlijk kunnen vertellen en dat ze de waardering krijgen die ze ook verdienen. Dat is in het verleden helaas niet altijd zo geweest volgens de burgemeester. "Ik sprak een paar jaar geleden een meisje van 7 jaar die eigenlijk niet echt wist wat vrijheid was" sprak Gebben. "Want vrijheid was er eigenlijk altijd voor haar. Maar vrijheid is net als zuurstof, het wordt verstikkend als het er niet is".

Groots muzikaal eerbetoon aan veteranen in Losser

Fanfare Bereden Wapens

Toen was het de beurt aan Ritmeester Harold Lensen met zijn Fanfare Bereden Wapens uit Vught. Deze fanfare verzorgt de muzikale ondersteuning van ceremoniële en protocollaire activiteiten binnen en buiten de landmacht en was al eerder aanwezig in Losser.

Solisten Ingrid van den Nieuwenhuizen en Dennis Kroon openden met het gevoelige nummer Als er nooit meer een morgen zou zijn van Marco Borsato. Andere bekende nummers als Field of Gold van Eva Cassidy en Liefs uit London van Blof volgden waarbij veel nummers geintroduceerd werden door een videoboodschap van een veteraan die haar of zijn band met stuk toelichtten. 

Groots muzikaal eerbetoon aan veteranen in Losser

Openluchtheater Brilmansdennen

Het openluchttheater van Losser bewees weer eens een perfecte locatie te zijn voor muzikale uitvoeringen. Na aanvankelijk een kleine technische storing in het begin was verder het geluid perfect. Onder een imposant wolkendek waar af en toe vogelgefluit te horen was en nieuwsgierige kraaien een kijkje kwamen nemen ontstond een speciale sfeer. Er waren nog plaatsen genoeg voor Losserse muziekliefhebbers. Thuisblijvers hebben absoluut een kans hebben laten liggen om een groot orkest met topsolisten in de open lucht te kunnen beluisteren.

Het bleef droog, de sfeer was goed en ritmeester Lensen wist samen met van den Nieuwenhuizen en Kroon het aanwezige publiek mee te laten klappen en swingen tijdens een perfect uitgevoerd optreden.

Groots muzikaal eerbetoon aan veteranen in Losser

Veteranendag

Vanmiddag (zaterdag 17 juni) organiseert de Stichting Veteranen Losser eo voor de tiende keer de gemeentelijke Veteranendag bij Denekamperdijk 59. Hier staat een authentieke veldkeuken om de traditionele blauwe hap te bereiden voor de veteranen. 

Volgens veteraan en voorzitter André Udink is het belangrijkste van deze middag het samenbrengen van de jonge en oude generatie. “Veteranen willen hun verhaal kwijt en dat gaat makkelijker bij andere veteranen. Maar ook zijn belangstellenden welkom om een kijkje te komen nemen en om vragen te stellen of in gesprek te gaan met veteranen”.

De veteranendag begint zaterdagmiddag om 14:00. Naast de gebruikelijke toespraken is er voldoende ruimte voor gesprekken, ontmoetingen en gezellige momenten. Aan het eind van de middag zal vanuit de veldkeuken de blauwe hap worden geserveerd aan de veteranen en genodigden.

De Stichting Bartje Cie is aanwezig en geeft gestalte aan de groene beginperiode van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel "Regiment Stoottroepen" in de jaren 1994 tot 1997 en beeld hiermee een stukje modernere Nederlandse militaire geschiedenis uit.

De dag wordt rond 18:00 afgesloten.

Groots muzikaal eerbetoon aan veteranen in Losser

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.