Nieuws

Nieuwe gemeenschapsmanager Maartens-Stede

In 1975 begon Ans Lensink te werken in de ziekenzorg. Haar eerste baan was ziekenverzorgster in Zonnehuis Beekbergen. Ze is 38 jaar getrouwd, heeft twee dochters en twee kleinzoons. Ans is politiek geëngageerd en bestuurslid van Gemeentebelangen Lochem

Harfsen-Losser

Na veel studie gerelateerd aan de zorg en de nodige wisseling van banen werd ze in 1983 aangenomen bij Polbeek in Zutphen. Daar kreeg ze alle kans om zich verder in de zorg te ontplooien. Ze heeft de kansen ook goed benut door managementopleidingen te volgen en zich te specialiseren in de ouderenzorg. Ze woont heel mooi in het pittoreske dorpje Harfsen. Het dorp telt ongeveer 1700 inwoners en de afstand Harfsen-Losser is via de A1 gemakkelijk te overbruggen.

“Ik ben blij dat ik in Losser ben terechtgekomen”

Om cliënten van nog betere zorg en welzijn te voorzien, de zorg betaalbaar te houden en tevens toekomstbestendig te zijn, zet Zorggroep Sint Maarten in op een nieuwe koers. Een van de maatregelen is dat het aantal managementlagen wordt teruggebracht en verantwoordelijkheden lager in de organisatie komen te liggen. “Mijn werkplek in Lochem kwam hierdoor te vervallen. Ik heb toen gesolliciteerd op de functie van gemeenschapsmanager”, aldus Ans die vertelt blij te zijn dat ze in Losser is terechtgekomen.

“Ik tref hier een organisatie aan waar de zorg goed is en waar prima personeel werkt met het hart op de goede plek. Men is hier een voorstander van de warme zorg. Dat past geheel in mijn concept. De bewoner komt altijd op de eerste plek.”, aldus Ans. Ze benadrukt dat de zorg goed moet zijn. “Daar worden geen concessies aan gedaan. Ik ben een voorstander van kleinschalige zorg. Als ik een inrichting zie zoals die op Tiekerhook in Overdinkel is gerealiseerd, dan word ik daar blij van.”

“Vrijwilligers onmisbaar”

Ans benadrukt hoe belangrijk de inzet van vrijwilligers is voor Zorggroep Sint Maarten. Op dit moment zetten zo’n 2000 mensen zich op diverse manieren vrijwillig in voor de Zorggroep, “Gelukkig kunnen we ook in Losser rekenen op de hulp van 400 enthousiaste vrijwilligers. In een organisatie als de onze is de vrijwilliger volstrekt onmisbaar.”, vertelt Ans die ook zelf haar hele leven als vrijwilliger heeft gewerkt en dat nog steeds doet. “Mijn droom is dat elke bewoner van Nederland vrijwilligerswerk doet.”

Babyboomer rond de 70 jaar 

Om ervoor te zorgen dat er niet alleen nu maar ook de toekomst voldoende vrijwilligers aan de Zorgroep verbonden zijn, is Zorggroep Sint Maarten met een project gestart waar ook Ans Lensink aan deelneemt. “Door de vergrijzing onder de bevolking, de verhoogde pensioenleeftijd en het feit dat de huidige leeftijd van de babyboomer rond de 70 jaar ligt, komt het aanbod van vrijwilligers in het gedrang. We stellen daarom alles in het werk om meer vrijwilligers binnen onze organisatie te krijgen. Dit willen we onder andere bereiken door meer betekenis te geven aan vrijwilligershulp en noaberschap. Een vrijwilliger geeft een stukje van zijn of haar aandacht en tijd maar krijgt hier veel voor terug. Leuke sociale contacten en bijzonder veel waardering.”

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.