Nieuws

Ondergrondse restafval containers

Waar blijven de ondergrondse restafvalcontainers

Snel van start

Sinds 1 januari 2018 kent de gemeente Losser het diftarsysteem. Met Diftar betaalt u een vast basisbedrag en daarnaast voor het aantal keren dat u restafval aanbiedt. Dat wil zeggen: het aantal keren dat u uw grijze container aan straat zet of een vuilniszak in de ondergrondse restafvalcontainer doet. De gemeenteraad van Losser wil haar inwoners, meer stimuleren om het afval zo goed mogelijk te scheiden.

Nu produceren we per persoon zo’n 160 kg restafval per jaar, waarvan 90 kg voor hergebruik in aanmerking komt. Het restafval kan nog steeds in de bekende grijze container. Ook zullen er een tiental ondergrondse restafvalcontainers door de gemeente Losser geplaatst worden. Zo kun je er voor kiezen om je grijze container niet meer te gebruiken. Dit scheelt ook weer € 30,00 per jaar aan “huur”.

 

De gemeente is met het plaatsen van de containers vorig jaar, al snel van start gegaan. Om in 2018 klaar te zijn voor de diftar. Op enkele plaatsen is dit ook al gebeurt. Bij de voorbereiding van het plaatsen van de containers,stuitte dit op verzet van omwonenden. Ze tekenden protest aan. Daarop heeft de gemeente Losser besloten om een vergunningenprocedure op te starten, en de containers nog niet te plaatsen. Zo kan iedereen z’n zegje doen.

Commissie ruimte

Ook werden er deze week in de bijeenkomst, commissie ruimte vragen gesteld

Martha Horstman vroeg:

“Er stonden op verschillende plekken ondergrondse containers die nog te plaatsen waren. Die zijn inmiddels weggehaald. Er zijn echter al mensen die er van uit zijn gegaan dat ze hun vuilnis daar konden storten en hun grijze container al hebben laten ophalen. De ondergrondse containers zouden toch januari / februari geplaatst worden? Hoe gaat dit nu verder?”


Het antwoord van wethouder Wildschut is als volgt:

“Ondergrondse containers: 2 van de 10 extra containers zijn geplaatst op afvaleilandjes. Voor de andere 8 moet eerst een plaatsingsbesluit komen en daar hangt een periode van 6 weken aan voor zienswijzen. Mocht het plaatsen veel langer duren dan zal nog bekeken worden hoe dit met het inruilen van de grijze container geregeld gaat worden.”

Volgende week zal er door wethouder Wildschut in de media meer uitleg geven. Voorlopig liggen de containers geduldig te wachten op plaatsing.

Voor meer info over de diftar kijk op de website van Twente Milieu.


Bekijk alle reacties op Facebook en reageer zelf ook:

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid