Nieuws

Onwijs gaaf

Onwijs gaaf was de kreet van de dag, dinsdagmiddag 17 oktober, op het vliegveld van Twente. Jong en oud riep het. En het enthousiasme was bij jong en oud heel groot. Er stonden drie kleine vliegtuigen klaar van de vliegtuigclub Twente. 

Ferdie de Boer

Organisator en oude metalen verzamelaar Ferdie de Boer liep met papier en potlood rond om samen met de piloten en de coördinator van de vliegclub Twente de zaak te laten verlopen als een militaire operatie. En daar zijn ze in geslaagd. Het weer werkte goed mee, hoewel er een lichte waas over het vliegveld hing. De zon scheen. De broodjes smaakten perfect.

40 Personen

40 Personen gingen die middag de lucht in. Personen die om de één of andere reden wat minder geluk hebben gehad met hun gezondheid de laatste tijd. Ferdie doet het omdat hij er verschrikkelijk veel lol in heeft om het dergelijke mensen naar de zin te maken. Ooit zelf slachtoffer geweest van de vreselijke ziekte, heeft hij zich ten doel gesteld om mensen uit de samenleving, die het soms wat minder makkelijk hebben een riem onder het hart te steken. Hij financiert alles uit de opbrengst van oude metalen die hij verzameld.

Gijs

Gijs(8) mocht ook mee. Gijs heeft het in zijn jonge leven niet altijd even gemakkelijk gehad met zijn gezondheid. Toen hij 5 weken oud was begon het met een dunnedarmafknelling. Hij heeft toen 8 maanden in Groningen in het ziekenhuis gelegen. Zijn ouder Karin en Edwin Elshof hebben de tijd toen doorgebracht in het Ronald Mcdonald Huis. Als gevolg hiervan heeft Gijs onder andere een probleem met de grove motoriek. Ruim 3 jaar geleden is hij geholpen aan zijn heupen en loopt hij wat minder soepel. Onder begeleiding van Ruben Scheffer stagiaire bij de Martinusschool mocht Gijs mee met toestemming van de schoolleiding. Toen Gijs over Losser vloog zag hij dat de leerlingen van zijn school zijn initialen op het schoolplein hadden gekalkt. Zoals alle andere deelnemers vond hij het geweldig, om niet te zeggen onwijs gaaf.

Petra

Petra(48) Olde Kalter kreeg ook een uitnodiging van Ferdie. “Ik wist niet wat mij overkwam.“ zegt ze. “Mensen vanuit mijn omgeving moeten hem getipt hebben. Hoe kon hij anders weten dat ik problemen met mijn gezondheid heb. Ik vind het fantastisch dat Ferdie dit doet. Alleen het gebaar al. Volgens mij kan dat ook alleen maar in een dorp als Losser. Zoveel goede dingen voor de medemens. En wat hij allemaal al gedaan heeft. Top.” Petra is moeder van 3 kinderen en heeft amyloïdose. Amyloïdose is de naam van een groep van stapelingsziekten van verkeerd gevouwen eiwitten die zich kunnen manifesteren in allerlei organen zoals de nieren, hart, lever, maagdarmkanaal en zenuwen. Bij Petra manifesteert zich de ziekte in haar beenmerg. Soms is ze er erg ziek en moe van. Het vreet energie. Andere deelnemers kwamen van Oldenhove, Aveleijn, en de stichting ‘t WINLO.

Vrijdag de 13e

Aanvankelijk zouden de rondvluchten boven Twente plaats vinden op vrijdag 13 oktober. Gezien de laaghangende bewolking kregen de piloten geen toestemming om op te stijgen. In eerste plaats teleurstelling natuurlijk want vlak voor het vertrek uit Losser kwam dit bericht binnen. Hoewel Ferdie en zijn vrouw Tiny volgend jaar stoppen met de inzameling van oude metalen, organiseren ze nog wel een spetterende show in het openluchttheater Brilmansdennen op 29 april. Dit wordt natuurlijk weer genieten voor de doelgroep van Ferdie en Tiny.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.