Nieuws

Open dag dagvoorziening Zorggroep Sint Maarten

In het kader van de week van zorg en welzijn hield de Zorggroep Sint Maarten zaterdag 17 maart open dag op de afdeling dagvoorziening aan de Lutterstraat 4 in Losser.

Op de werkvloer

Honderden zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om aan Nederland te laten zien hoe het eraan toegaat op de werkvloer. Men kon een kijkje nemen bij het verpleeghuis om de hoek of in een operatiekamer in een groot ziekenhuis in de buurt. Maar ook bij een zorgboerderij, de GGZ, bij nieuwe zorg in de wijk, bij kleinschalig wonen in de ouderenzorg, revalidatie in de gehandicaptenzorg, ziekenhuizen GGZ, mondzorg, buurthuizen, huisartsen, kinderopvang, noem het maar op.

Over de dagvoorziening

Zorggroep Sint Maarten biedt waardevolle dag zorg aan ouderen. Hierdoor wordt een professionele bijdrage geleverd aan het behouden van de zelfredzaamheid en dagritme. Het doel is om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Hiermee wordt ook ondersteuning gegeven aan mantelzorgers om hen te ontzorgen. Op de dagvoorziening ontmoet men andere mensen met wie, op een ontspannen manier, de dag op een zinvolle wijze doorgebracht kan worden. Dit alles onder begeleiding van ervaren professionals en enthousiaste vrijwilligers. Er worden diverse activiteiten aangeboden naar behoefte en talenten, denk aan yoga, sport onder begeleiding van een bewegingsagoog, om fit en vitaal te blijven.

Wie komt voor de dagzorg in aanmerking

De oudere nog vrij vitale oudere die gezelligheid zoekt door andere mensen te ontmoeten. Die de sleur van alledag wil doorbreken. Die een kaartje wil leggen. Die zijn stramme spieren nog heel lang wil gebruiken. Die ontspanning zoekt. Die samen met anderen knutselt en vogelvoederhuisjes wil maken of die gewoon gezellig met een groep aan tafel de maaltijd wil nuttigen. Het kan allemaal en er moet niets. Kortom een groep mannen en vrouwen die het gezellig met elkaar hebben. Op de Zorggroep Sint Maarten zijn zes van deze groepen. Er is ook een groep mensen die Parkinson hebben. En er is een herengroep.

Indicatie

Om deel te mogen nemen aan de dagzorg moet men een indicatie hebben die door de gemeente wordt afgegeven. De oudere zelf, de familie, de mantelzorger, de huisarts maar ook andere contacten kunnen aangeven dat zij vinden dat iemand voor de dagzorg in aanmerking komt. In verband met bezuinigingen wordt de lat voor een indicatie wat hoger gelegd. Hierdoor dreigen mensen tussen de wal en het schip te vallen. Dit is echt jammer want veel ouderen beleven veel plezier aan de dagzorg en raken niet in een isolement. Bovendien worden psychische- en lichamelijke klachten op tijd gesignaleerd zodat hier ook op tijd preventief kan worden ingegrepen. Via het loket WIJZ van de gemeente kan men meer over de procedure te weten komen. Sinds 1 januari is het loket WIJZ actief. Eén loket voor alle vragen op het gebied van werk, inkomen, jeugd en zorg.

De locatie

Wie de locatie dagzorg van Sint Maarten aan de Lutterstraat in Losser binnenloopt komt in een heel vriendelijke huiskamer achtige omgeving terecht. Je wordt door zowel het personeel als de gasten vriendelijk verwelkomd. Mensen zitten gezellig met elkaar aan tafel koffie of thee te drinken. Sommigen houden zich bezig met het vervaardigen van mozaïek schaaltjes. Enkele heren zijn aan het werk met hout. Marion Nijland, medewerkster op de dagzorg, heeft het over “haar” groep. Ze zegt: “De mensen vermaken zich hier op een mooie en verantwoorde manier. En we hebben met alles voor mensen op deze leeftijd rekening gehouden. Zo is er een kamer om een middagdutje te doen. We hebben een ontspanningsruimte waar mensen zich terugtrekken die even op zichzelf willen zijn. Er is een bewegingsruimte. We hebben een klein werkplaatsje. We koken zelf als de mensen eens een keer een eigen gemaakte maaltijd voorgeschoteld willen hebben.”

Casemanager

Sigrid Droste is één van de casemanagers op Sint Maarten. Het is haar taak om met mensen die onder andere voor de dagzorg in aanmerking denken te komen te gaan praten. Ook beziet en bespreekt ze de mogelijkheden met familie en/of bekenden. “Elk geval staat op zichzelf.” zegt Sigrid. “Geen casus is hetzelfde. Dit heeft uiteraard te maken met de situatie waarin iemand verkeert en de psychische en lichamelijke toestand waarin iemand verkeert. De casemanager is als het ware de spin in het web van de zorg. Er zijn zoveel mogelijkheden in de zorg dat de leek daar soms moeilijk een weg in kan vinden. De casemanagers zijn dan vaak het navigatiesysteem waarmee men de juiste weg vindt. “

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.