Nieuws

Overdinkel in oude foto’s

Maandagavond 27 november waren alle 92 stoelen bezet tijdens de fotopresentatie van oud Overdinkel door Bennie Nijhof. Bennie, bestuurslid van de Historisch Kring Losser (HKL) heeft een samenstelling gemaakt van oude foto’s uit zijn eigen archief en uit dat van Historische Kring Losser. Bennie, in zijn werkzame leven hoofd Beheer en Onderhoud van de gemeente Enschede, heeft als geen ander kijk op de verschillende bouwstijlen die de laatste jaren in de regio de revue zijn gepasseerd en vertelt daar dan ook met verve over. Hij beschikt over meer dan 3000 oude foto’s van Overdinkel en krijgt nog steeds vanuit de bevolking foto’s aangereikt. Hij en uiteraard HKL zijn daar erg blij mee. Dit maakt het mogelijk om de bevolking te laten zien hoe het vroeger was. Bennie toonde foto’s, beginnende in Losser ter hoogte van café Schorfhaar en eindige bij de Tiekerhook. Het was voor de aanwezigen een feest van herkenning. Afgebeelde personen en situaties werden herkend.

Oproep

Tijdens de pauze deed André van Aarsen de volgende oproep: ”Ik ben voor de Historische Kring Losser op zoek naar zoveel mogelijk gegevens (ook foto’s etc.) van G. Hasperhoven geboren op 06-05-1902 te Lonneker. Hij was de zoon van Janna Hasperhoven en werd niet erkend door de vader. Hasperhoven trouwt 03-08-1929 met Cornelia Hermina Kasten, dochter van Joseph Kasten en Dirkje van Remeker. Hij woonde enige tijd in Overdinkel. Hij is rijwielhersteller (niet te verwarren met C. Hasperhoven eveneens rijwielhersteller).

Foto Willem Krikke 

Daarnaast was hij vrachtwagenchauffeur, daarna taxi chauffeur en directeur van de taxi onderneming EETO te Enschede. Over deze G Hasperhoven doen verschillende (deels tegenstrijdige) verhalen de ronde. Met name over de periode in- en rond de oorlog. Zo zou hij voor de bezetter gewerkt hebben als V man* of zelfs gewoon in dienst van de SD. Maar er zijn ook mensen die beweerd hebben dat hij juist voor het verzet werkte. Hij werd in verband gebracht met de ontvoering van Gutzeit voor de oorlog, smokkel van de deviezen in diezelfde periode en grootschalige koffiesmokkel na de oorlog om neo nazibewegingen te financieren.

Als laatste mij bekende wapenfeit was hij betrokken bij een verzekeringsfraude met Hollandse meesters (schilderijen). Ik zou graag zoveel mogelijk info over hem hebben zodat ik een evenwichtig verhaal kan maken. Ik zou u zeer dankbaar zijn als u mij hierbij op enige manier zou kunnen helpen. Ik zou ook graag willen weten wanneer en waar hij is overleden. Eventueel kan ik, indien u uw info liever niet via internet deelt, ook een afspraak met u maken voor een gesprek.“ avanaarsen1956@gmail.com

*Vertrouwenspersoon die in WO II voor de bezetters werkte

Foto: Willem Krikke 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.