Nieuws

Schitterende Carnavalsoptocht Losser

Zaterdagmorgen 25 februari zijn de straten van Losser nog rustig. Uit kroegen en andere gelegenheden klinkt nog geen lawaai van dreunende en schetterende carnavals hits.

Grote groepen, kleine groepen en één- en tweelingen zijn zich aan het opmaken voor het grote gebeuren deze middag. De Losserse weerman Johan Effing is optimistisch over het weer voor de optocht.  "Vanuit het Noordwesten nadert er juist na de middag een warmtefront dat wat regen kan veroorzaken. Erg actief oogt het niet, daarom zou het nog wel mee kunnen vallen met de regen.” zegt hij.

Sleuteloverdracht

Rond de klok van 10.30 komt er wat meer reuring in het dorp. Bij het gemeentehuis verzamelt zich een groep mensen met steken op hun hoofd. Hoogheden uit alle windstreken stromen binnen en worden welkom geheten door burgemeester Michael Sijbom. Binnen zijn lange tafels waaraan de genodigden plaats nemen. Gert Ekkelboom zorgt met zijn muziek dat de sfeer weer op gewenst niveau is. Om 11.11 uur neemt Prins Patrick I de macht in het dorp over van Michael Sijbom. Niets staat nog in de weg om er een prachtige dag met een schitterende carnavalsoptocht van te maken.

Schitterende Carnavalsoptocht Losser

Statische keuring

De juryleden vertrekken van Grand café Smit om langs de opgestelde wagens en groepen te lopen en hun statische keuring te doen. Ze worden verrast door de hoge kwaliteit aan wagens groot en klein. Over het algemeen super afgewerkt en verzorgd. Geweldige carnavaleske onderwerpen. Als je het ziet en je verwonderd je over het resultaat krijg je steeds meer waardering voor de mensen die dit gemaakt hebben en er zoveel uren in hebben gestoken. De kwaliteit wordt elk jaar beter. De juryleden hebben hun notities gemaakt en maken zich op om hun plaatsen in te nemen langs de optocht.

Heel Losser doet mee

Het is een prachtig gezicht hoe de mensen die zich langs de optocht hebben opgesteld reageren op wat voorbij komt. Iedereen verkleed. En een sfeertje om “U” tegen te zeggen. De voorzitter van de Gaffel Aöskes, Bob Volmer, is een blij mens. “Een prachtige optocht, het weer is goed, de stemming is voortreffelijk, alles loopt op rolletjes, om maar bij een van de thema’s van de optocht te blijven, en het belangrijkste van alles is dat er geen ongeregeldheden zijn”: zegt hij.

Schitterende Carnavalsoptocht Losser

Prijzen

De juryleden spoeden zich, nadat de laatste wagen is gepasseerd, naar het gemeentehuis om hun punten bekend te maken aan de optochtcommissie. De uitslag van de jury hebt u gisteren al kunnen lezen op Hallo Losser. Dan vindt er in het gemeentehuis weer een happening plaatst als Prins Patrick I de winnaars bekend maakt. Al met al een zeer geslaagde dag. Het aardige van deze optocht is dat er een publieksprijs wordt gegeven. ’t Geinige Aöske. Het publiek krijgt een formulier om in te vullen en deponeert dit in de bus op de prinsenwagen. Dit jaar waren de Losserse Wiefkes met “Het loopt al 55 jaar op rolletjes.” de gelukkigen.

Schitterende Carnavalsoptocht Losser

RTV-Losser

RTV-Losser heeft er voor gezorgd dat mensen die niet naar het dorp konden komen om de optocht te zien, toch getuige konden zijn van dit mooie gebeuren. Vanaf het terras van “De Oude Apotheek” zonden ze de optocht uit.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.