Nieuws

Schoap’nscheer’n

Het schaap dat wij als huisdier kennen, stamt waarschijnlijk af van een wild schaap uit Zuidwest-Azië. Oorspronkelijk had het wilde schaap een harige vacht, net als de geit.

Baggerbonte schaap

Zijn wollige ondervacht was de reden dat de mens ermee ging fokken. Eeuwenlang is gefokt met de schapen met de meeste wol, wat heeft geleid tot het schaap van nu. Behalve voor hun wol, worden schapen ook voor het vlees en de melk en als hobby gehouden. Schapen zijn er in vele rassen. Een gewild, eenvoudig te houden en snel tevreden schaap is het baggerbonte schaap.

De vacht van het baggerbonte schaap is wit met grillige, bruine vlekken. Het is net alsof hij in de modder (bagger) heeft liggen rollen, vandaar zijn naam. Net als andere schapen leeft het baggerbonte schaap graag met soortgenoten bij elkaar. Het is een echt kuddedier. Dit populaire schaap wordt veel gehouden in de omgeving van Gouda. Echter heeft het schaap haar weg ook gevonden naar Twente. Gerard en Riky Oude Velthuis uit Oldenzaal houden, als hobby, deze schapen sinds 1992.

Scheren, hoeven knippen en ontwormen

Eens per jaar dient het schaap geschoren te worden. De vijf ooien van Riky en Gerard worden onder handen genomen door Henny Wildenborg uit Losser. De 70 jarige hobbyboer Henny is nog “good te passe”. Naast het scheren van schapen in de periode half april tot half juli, houdt hij zich bezig met zijn hobbyboerderij in Losser. Hij heeft duiven, ganzen, eenden, kalkoenen en kippen in allerlei soorten en rassen.  De grond rond de boerderij verhuurt hij.

Op zijn 17e is hij al begonnen met het scheren van schapen. Eerst met de hand de schapen van zijn vader en van buren en bekenden maar sinds de tachtiger jaren met een elektrische tondeuse. Per seizoen scheert hij zo’n 200 schapen. Naast het scheren van de schapen knipt hij hun hoeven en geeft hij een injectie om het schaap te ontwormen. De prijs van het scheren is afhankelijk van de afspraak met de eigenaar. Henny neemt een vast bedrag. Als de eigenaar de wol wil houden om te bewerken, te vilten of te spinnen is dat van invloed op de prijs. Bovendien bepaalt de kleur en de kwaliteit van de wol welk bedrag wordt verrekend op het vaste bedrag. Als Henny de wol meeneemt wordt dit in de schuur thuis in balen geperst om het vervolgens na het scheerseizoen te leveren aan De Nederlandse Wol federatie.

Uitstervend beroep

“Zo zou ik het niet willen noemen”: zegt Henny. “Er zijn best nog wel boerenjongens die zich de kunst van het schaapscheren hebben eigen gemaakt. En zo moeilijk is het niet. Naarmate je meer schapen scheert, naar mate je er handiger in wordt. Voor grote partijen schapen zoals die bijvoorbeeld op de Veluwe en de Drentse natuurgebieden voorkomen, worden soms hele groepen schaapscheerders uit Polen en het Oostblok aangereden. Ik vind het een mooie bezigheid en zolang ik er nog lol aan heb en kan volhouden zal ik het blijven doen.”

Lammeren

Alle ooien van Riky en Gerard hebben twee lammeren. Met verbazing kijken ze naar de capriolen die Henny met hun moeder uithaalt. Het is vertederend te zien hoe verbaasd ze zijn als mama zonder jas terugkomt. In sommige gevallen kennen ze hun moeder niet meer, totdat ze haar geluid en de smaak van de melk weer herkennen.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.