Nieuws

Senioren in debat

De Losserse politiek ging dinsdag 17 januari op uitnodiging van Senioren Belang Losser in debat

Ondanks de sneeuwbuien waren er zeker 30 bezoekers. Gerda ter Denge voorzitter van SBL begon met het voorstellen van de politici. De partijen VVD, D66, PvdA, Burgerforum en CDA zitten achter de tafel. GroenLinks was vanmiddag verhindert. Na het voorstelrondje kreeg elke partij 3 minuten de tijd om hun verkiezingsprogramma voor het voetlicht te brengen. Gerda ter Denge geeft de microfoon niet uit handen, de tijd wordt nauwkeurig bijgehouden.

Het is een grote opgave om de standpunten uit een te zetten, zeker omdat het verkiezingsprogramma van de verschillende partijen soms op een boekwerk lijkt. Terwijl er ook een programma van twee kantjes is. Op de vraag van Gerda ter Denge aan de aanwezigen of iemand de programma’s gelezen heeft komt een negatief antwoord.

Vragen ronde
 

Er zijn vragen over de Diftar, hondepoep, wonen, zorg en natuurlijk de Aloysiusschool. Lies ter Haar (Burgerforum) ziet liever geen supermarkt op de plek van de Aloysiusschool, liever woningen geïntegreerd in het pand. Harry Heegen (VVD) wil alles uit de kast halen om de school te laten staan. Maar deze wel te gebruiken om er woningen van te maken. Wonen is voor de politici een belangrijk item. Jaimi van Essen (D66) is blij dat er een “blijverslening” is gerealiseerd. Hier kunnen senioren gebruik van maken. Dit om aanpassingen in de woning te kunnen financieren. Bij de banken kunnen ouderen geen lening meer krijgen. Vaak is het inkomen te laag. Nu is het mogelijk om via de gemeente een lening aan te vragen. Zo kunnen ouderen langer in hun huis blijven wonen De starterslening is voor de jongeren. Met deze lening kunnen zij makkelijker een huis kopen.

Ellen Visschedijk (CDA) merkt op, dat het middensegment woningen een zeer lastig item is. Dit probleem zou de aandacht van de raad moeten hebben. Jimme Nordkamp (PvdA) vindt mantelzorgvriendelijke woningen een must. Wonen in de gemeente Losser is, en wordt zo langzamerhand een groot probleem vindt hij. Zo komen vele zaken die de burgers van Losser aangaan voorbij..

Digitaal

Een ding springt er uit. Er komen vragen van senioren waarom alles digitaal moet. Waar kan ik iets vinden? Veel van de voorzieningen die de gemeente kan bieden, is bij navraag deze middag, niet bekend. Het zorgloket is maar beperkt te bereiken is een van de opmerkingen. Moet eerst bellen, dan een afspraak maken. Er lijkt een gaatje in de communicatie naar de burgers te zitten. Er zijn diverse consulenten die hulp kunnen bieden, wordt geopperd door de Lies ter Haar. Het “zorgloket” is inmiddels vervangen door het loket WIJZ: een loket voor al uw vragen over werk, inkomen, jeugd en zorg. 

Zo is het al gauw vier uur en Gerda ter Denge rond de middag vakkundig af en dankt alle aanwezigen. De tijd is te kort om alles te kunnen bespreken. Het lezen van de verkiezingsprogramma’s kan uitkomst bieden om een keuze te maken

 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid