Nieuws

Sijbom op de barricaden in Berlijn

Vandaag is burgemeester Sijbom van Losser samen drie collega's met de trein naar Berlijn gereisd om te protesteren tegen de tol op de Duitse snelwegen.

Samen met de burgemeesters Ineke Bakker van Dinkelland, Thomas Berling van Nordhorn, Volker Pannen van Bad Bentheim en Theo Schouten van Oldenzaal ging Michael Sijbom met een tas vol stickers en een spandoek en posters naar Berlijn.

"In Berlijn hebben we gesproken met vier parlementariers" zegt de Losserse burgemeester tegen Hallo Losser. "Twee van het CDU en twee van de SPD. We hebben nog eens duidelijk gemaakt waarom wij in de grensregio tegen de invoering van tol zijn. En alle vier parlementariers zijn het in principe met ons eens".

Volgens Sijbom zijn de parlementariers nu gebonden aan hun coalitieakkoord. "Maar na de verkiezingen worden de kaarten opnieuw geschud" zegt een strijdbare Sijbom "we moeten de lobby en de druk vanuit de regio dus in stand houden".

Sijbom op de barricaden in Berlijn
EU truc.

Volgens de burgemeester was het een zinvol bezoek dat hem sterkt om door te gaan. "Uit het debat in de Bondsdag kwamen ook kritische geluiden over het compromis-akkoord met de Europese Unie". Dit compromis is volgens Sijbom een truc om het akkoord een EU-proof stempel te kunnen geven. "Maar wel een dure truc voor de Duitse staat" vindt de burgemeester.

In het compromis krijgen bestuurders van bijzonder milieuvriendelijke auto's meer via de wegenbelasting terug dan ze aan tol moeten betalen. Daarnaast zijn er voor buitenlanders die voor korte tijd in Duitsland de weg op willen nu vijf in plaats van drie verschillende vignetten, de goedkoopste is €2,50.

Er is ook contact geweest met Nederlandse EU parlementariers die de actie van de burgemeesters steunen. "Het is belangrijk dat we Berlijn laten zien dat we op meerdere schaakborden spelen" vind Sijbom. "In elk land waar tol wordt betaald hebben grensregio's last  van sluipverkeer. Ook dat willen we voorkomen" aldus de burgemeester.

Berlijn.

De burgemeesters hebben gezeschap van de lokale pers uit Oost-Nederland en ook 1-Vandaag en de NOS zijn afgekomen op de actie in Berlijn.

Het gezelschap brengt de nacht door in Berlijn waar vanavond nog druk gelobbied wordt tijdens een diner in het restaurant van de Bondsdag. Morgen nemen de burgemeesters de trein weer terug naar hun gemeente.

Foto's: Facebook en Twitter Burgemeester Sijbom.

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.