Nieuws

Sijbom neemt afscheid met een dubbel gevoel

Het nieuws dat burgemeester Michael Sijbom gaat stoppen is groot nieuws in Losser. Hallo Losser sprak met de burgemeester na afloop van zijn aankondiging van vertrek.

We treffen Michael Sijbom in zijn werkkamer waar de symbolen van zijn werk als burgemeester van Losser prominent tentoongesteld zijn: anti-maut borden, het portet van Herman Finkers en de enige parkeermeter in de gemeente. 

Dat Sijbom Losser op de kaart heeft gezet met ludieke acties is duidelijk. Zijn actie tegen maut en fietsen met toeristen in de gemeente haalden de nationale en internationale pers. "Ik heb mijn ambt op een unieke en eigenwijze manier proberen in te vullen" zegt de burgemeester enigzins mijmerend. "We hebben grote dingen bereikt en er worden de komende tijd miljoenen geinvesteerd in Losser. Ook in Overdinkel en andere kernen is er veel gebeurd".

Kleine dingen.

Maar het zijn volgens Sijbom de kleine dingen die het ambt van burgemeester bijzonder voor hem maken. "Het contact met mensen in de gemeente. Contact met mensen die een dierbare verloren hebben en mensen die een mijlpaal in hun leven bereikt hebben." Ook de vluchtelingenopvang is een van de dingen die Sijbom noemt om op terug te kijken. "Het was een periode waarin we als Losserse gemeenschap lieten zien iets te kunnen bijdragen aan de ellende in de wereld".

Maar dan komt het moment om keuzes te maken. "Mijn kinderen zijn op een leeftijd (11 en 12) die ook een vader nodig hebben en ik wil er voor hun zijn. Het einde van mijn ambtsperiode is in zicht en dan komt er een baan bij de NAM op je pad waardoor alles bij elkaar komt."

Het is duidelijk dat het geen makkelijke beslissing is geweest. "Ik heb echt iets met Losser en ik vind het moeilijk om te gaan" zegt een geemotioneerde burgemeester. "Maar ik heb mij keuze gemaakt en ik kijk met een goed gevoel terug op mijn tijd in Losser. En trouwens, ik ben nog niet weg hoor".

RTV-Losser was ook aanwezig en maakte dit videoverslag.

 

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.