Nieuws

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan Domenico Poddi

Burgemeester Michael Sijbom reikte op maandag 10 april 2017 om 19.00 uur een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer Domenico Poddi uit Overdinkel in de brandweerkazerne van Losser.

Hij werd in het zonnetje gezet tijdens de gezamenlijke oefenavond van de kazernes van De Lutte en Losser. Domenico Poddi kreeg de onderscheiding van Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Professionele opleiding

Domenico Poddi is geboren op 28 oktober 1969 te Carbonia (Italië). Hij was van 1 maart 1993 tot 01 november 2015 vrijwilliger van de Brandweer Twente kazerne Losser. De heer Poddi heeft een professionele opleiding tot brandweervrijwilliger genoten en heeft diverse trainingen gevolgd op brandweergebied. Op 1 maart 1993 is Domenico als aspirant brandwacht begonnen bij Brandweer Losser.

Domenico werkte bij Van Heek Textiel en het bedrijf stelde hem in de gelegenheid om vrijwillig brandweerman te worden. Een temperamentvol Italiaantje die net zo als zijn vader bezeten was van zendapparatuur. Dat kwam binnen de brandweer goed van pas.

Al snel was Domenico de man van de verbindingen. Alarmontvangers, portofoons en mobilofoons werden deskundig door hen gerepareerd. Domenico was hiervoor in Losser dan ook vele jaren het aanspreekpunt.

Temperamentvol

Temperamentvol was Domenico echt wel. Het was niet zo moeilijk om hem op de kast te krijgen.

De meest ludieke wijze was wel die keer dat een aantal collega’s op briefpapier van de brandweer Domenico namens de “commandant” mededeelden dat bij zijn aanstelling in 1993 een fout was gemaakt. De commandant ging ervan uit dat Domenico Nederlander was.

Nu hij er achter was gekomen dat Domenico alleen de Italiaanse nationaliteit had, moest de commandant Domenico het ontslag geven. Op hoge poten is Domenico naar de commandant gestapt welke hoogst verbaasd was dat Domenico een brief van hem had ontvangen.

Het werd al snel duidelijk dat hij weer was beetgenomen.

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan Domenico Poddi

In de lappenmand

Zijn vrouw Claudia heeft Domenico bij de brandweer leren kennen. Toen Claudia lid werd van de vrijwillige Brandweer Losser kwamen al snel de Italiaanse amoureuze rituelen naar bovendrijven.

Het duurde dan ook niet lang meer dat zij voor deze knappe Italiaan is gevallen. De laatste jaren van zijn loopbaan zat Domenico in de lappenmand. Blessures en operaties aan zijn schouder hebben er toe geleid dat Domenico om gezondheidsredenen zijn ontslag moest aanvragen. Dit deed zeer.

Domenico had nog wel jaren door willen gaan.

Afscheid burgemeester

De avond werd eveneens benut door de burgemeester om afscheid te nemen van de brandweer, dit in verband met zijn vertrek in mei.

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan Domenico Poddi

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.