Nieuws

Vastenactie 2017 in Maria Vlucht

Katholieke basisscholen helpen de kinderen in San Salvador. De jaarlijkse vastenactie van de MOV groepen in Losser, Overdinkel, Glanerbrug en Lonneker is weer aanstaande.

Eilanden van Hoop in San Salvador

De basisscholen en de parochianen van Maria-Vlucht zetten zich hier voor in. Dit jaar staat de hoofdstad van El Salvador centraal in de Vastencampagne. San Salvador vraagt aandacht voor jongeren. Zij leven in wijken die zwaar gebukt gaan onder extreem geweld van criminele bendes. Met hulp en inzet van de zusters van Angel en de paters Passionisten is er in de wijk Apopa een jeugdcentrum opgebouwd.

De wijk Mejicanos wil dit nu ook graag opzetten. Daar is geld voor nodig. Na de burgeroorlog zijn de “bendes” een nieuw fenomeen geworden. Tijdens en na de oorlog zijn veel mensen gevlucht op zoek naar veiligheid en betere leefomstandigheden. Het gevolg daarvan is dat in veel gezinnen de vaders afwezig zijn. Jeugdigen die vluchten, vinden elkaar o.a. in de steden. Zij vallen ten prooi aan verkeerde handel. De bendes die ontstaan, claimen de jeugd, zelfs zeer jonge kinderen vanaf 8 jaar. Eenmaal lid van een bende is er geen weg terug. De glitter en glammer zijn een schijnveiligheid geworden.

Jongeren vroegtijdig van de straat halen

Vanuit de jeugdcentra proberen ze nu de jongeren vroegtijdig van de straat te halen en opvang te verlenen. Door oprechte aandacht en veiligheid te geven is er minder agressie en leren ze weer respect voor elkaar te hebben. Dit inzicht, opleiding en het zorgen voor inkomsten maken dat er een toekomst is zonder deze bendes. Bewustwording, verantwoording en inkomsten zorgen voor betere leefomstandigheden.

Vrede betekent dat je in beweging moet komen en dat vraagt iedere dag opnieuw inspanning. De zusters van Angel, de paters Passionisten, de jongeren maar ook wij hier kunnen in beweging komen om dit Vastenproject te ondersteunen. Aandacht geven door financiële ondersteuning maakt dat de jeugdcentra kunnen uitbreiden. Opbouw van San Salvador komt van binnenuit.

Verschillende manieren om geld in te zamelen

De kinderen van de basisscholen gaan fancy fairs houden, sponsorlopen organiseren, flessenacties houden, kleine klusjes klaren e.d. om geld in te zamelen. Tevens wordt er in de vastenperiode gecollecteerd via de bekende vastenzakjes. Op 25 en 26 maart wordt in de kerken van Losser, Overdinkel en Glanerbrug aandacht besteed aan het Vastenactieproject. Tevens is er weer verkoop van derde wereldproducten.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.