Nieuws

Verkoop Kloosterhoning gestart

Maandag 14 augustus was het zover, de Syrisch-Orthodoxe imkerij werd geopend. Honderden kwamen naar het klooster voor het feest van de ontslapenis van de Moeder Gods en de opening van de imkerij.

Gebedsdienst

Er was in het klooster eerst een gebedsdienst ter ere van de ontslapenis van de Moeder Gods. Vervolgens werd er gebeden voor de bijen, imkers en de natuur. Aartsbisschop Mor Polycarpus Augin vertelde over het belang van de bijen in de wereld en over hoe belangrijk de natuur in zijn geheel is voor de mens.

Onder feestelijk gezang van diakenen en diaconessen ging er een processie vanuit de Kerk, waar net gebeden was naar de bijentuin. Tijdens de processie liep ook een van de imkers mee met raat en honing die tijdens de kerkdienst gezegend was. Langs de route van de processie hingen foto’s met leuke feiten over de honingbij. De bisschop, de vader abt en initiatiefnemers openden gezamenlijk de tuin door het doorknippen van het rode lint. De bisschop nam het eerste potje in ontvangst 

kloosterhoning

De bisschop, de vader abt en initiatiefnemers openden gezamenlijk de tuin door het doorknippen van het rode lint. De bisschop nam het eerste potje in ontvangstDaarna werd het eerste potje honing onder veel belangstelling geveild. Veel mensen deden een bod! Maar uiteindelijk wint er maar één iemand En toen werd het tijd om de honing te testen. Op de tafels stonden potjes met honing, maar slechts één daarvan was daadwerkelijke kloosterhoning. Via stembiljetten kon iedereen aangeven welke hij of zij het lekkerst vond. 

klooster honing

De bijentuin

Op het terrein van het St. Ephrem de Syriër klooster staat de bijentuin. Primair is de tuin bedoelt om bijen te houden en als ontmoetingsplek voor de buurt. De tuin kan ook gebruikt worden voor wandelingen en om tot rust te komen. Daarnaast kunnen bezoekers een rondleiding krijgen op het kloosterterrein met als laatste stop de bijentuin.
De ontwikkeling van de bijentuin begon in februari 2017 met de eerste plattegrondschetsen. In maart is de aanleg van de tuin daadwerkelijk begonnen. Op 15 augustus 2017 is de tuin officieel geopend.

kloosterhoning

Waarom?

Het gaat slecht met de honingbijen. Elk jaar neemt de wintersterfte flink toe. De honingbij is belangrijk voor onze voedselvoorziening. Hij bestuift ongeveer 80 procent van alle geteelde voedselgewassen. In ons land steeg de gemiddelde wintersterfte de afgelopen jaren van 10-15 procent naar 15-26 procent.  Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Ze zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook koffie, zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd. Omdat de bij zo onmisbaar is in de natuur willen wij de bij redden. Door aandacht te geven aan de bij, het op pijl houden van de populatie en bewustzijn te creëren bij mensen zijn wij dit initiatief gestart.

Totaal ecologisch

Wij imkeren met respect voor natuurlijk evenwicht. Dit betekent dat wij zoveel mogelijk gebruik maken van de natuur zelf. Met regentonnen vangen wij water op en dit water gebruiken wij voor de boomgaard en bloemen in de bijentuin. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en andere chemische stoffen. Daarnaast proberen we de bijen zoveel mogelijk natuurlijk te stimuleren, door veel bloemen in de omgeving te planten. Hierdoor is het minder noodzakelijk om de bijen suikerwater te voeren. Ook laten wij zoveel mogelijk honing zitten voor de bijen zelf. Honing is veel beter voor bijen dan suikerwater. Dit betekent wel dat we niet veel honing kunnen oogsten elk seizoen en daarom is onze honing iets duurder dan gemiddeld.

Kloosterbijen

In het St. Ephrem klooster wordt er uitsluitend met de Buckfastbij gewerkt. De Buckfastbij is het product van kruising uit meerdere ondersoorten honingbij, waarbij geselecteerd en geteeld is op kwaliteiten als zachtaardigheid, trage zwermdrift en rustige raatzit. Dit kruising- en selectiewerk werk is begonnen door de Rooms-Katholieke broeder Adam in de benedictijner Abdij van Buckfast, waarnaar de bijen zijn vernoemd. Het gaat dus om een echte kloosterbij. De Buckfastbij is zelf geen natuurlijke ondersoort, en zou hooguit ooit een door mensenhand gemaakt ras kunnen worden, maar ook zover is het nog niet: het inbrengen van nieuw materiaal uit verschillende ondersoorten gebeurt tot aan de dag van vandaag.

Bestellen

Wilt u na het lezen van dit artikel honing bestellen? Dit kan klik hier

Meer foto's van de opening klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid.