Nieuws

Veteranendag 2017 in Losser

Zaterdag was de jaarlijkse viering van Veteranendag in de gemeente Losser.

Jong en oud

Oude en jonge veteranen kwamen samen om oude maar ook recente verhalen uit te wisselen. Vrolijke verhalen maar ook verhalen met diepe emotie uit oorlogsituaties die nog steeds niet zijn afgelopen.

Robert Konter is een bekende verschijning bij de veteranenbijeenkomsten in Losser en hij verwelkomde als veteraan alle 87 veteranen en hun familie en vrienden. Hij blikte terug op het veteranenconcert van vrijdag en verheugde zich al op het concert van 2018.

Waarnemend burgemeester Jean Paul Gebben vertelde dat er sinds de tweede wereld oorlog 600.000 veteranen ingezet zijn. Met de huidige ontwikkelingen op het wereldtoneel waarbij een land als Turkije een onzekere rol speelt als Navo partner is de internationale inzet van militairen volgens Gebben van groot belang.

Gebben stond niet alleen stil bij de veteranen die teruggekomen zijn van hun missie, maar ook bij de mannen en vrouwen die niet levend zijn teruggekeerd. Of zij die met een trauma zijn teruggekeerd. "Het is goed dat er een maandelijks veteranencafe is in Losser" zegt de burgemeester. "Sommige veteranen hebben erg veel meegemaakt en het is belangrijk dat er kameraden zijn die om elkaar geven en elkaar in de gaten houden". In dat kader prees hij ook de rol van het thuisfront.

Draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’

In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO). Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie onlangs besloten een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen.

Burgemeester Gebben spelde de insigne op bij een aantal aanwezige verteranen. Een aantal andere veteranen hebben de insigne met bijbehorende oorkonde thuis ontvangen. Deze veteranen hebben de insigne ontvangen:

  • M. Kwekkeboom (foto)
  • W. Stam 
  • P. Swennenhuis (foto)
  • J. Muller (foto)
  • H. Koops (foto)
  • G. Elferink
  • H. Smith (foto)
  • J. Roelink

Veteranendag 2017 in Losser

Jean Paul Gebben vroeg een moment stilte voor de inmiddels overleden veteranen, speciaal voor Bennie ter Haar die onlangs op 75 -jarige leeftijd is overleden.

Bloemen

André Udink overhandige bloemen aan de gastheer en vrouw van locatie Denekamperdijk 59 en bedankte voor hun gastvrijheid. Ook kregen burgemeester Gebben en Marjo Versteegh van de gemeente Losser een bos bloemen als blijk van waardering voor het mogelijk maken van deze veteranendag.

Blauwe hap

Op een athentieke veldkeuken werd de traditionele blauwe hap bereid waar de aanwezigen dankbaar gebruik van maakten. De ‘blauwe hap’ verwijst naar de militaire traditie om op een vaste dag in de week de Indonesische rijsttafel op het menu te plaatsen. 

Veteranendag 2017 in Losser

Bartje Cie 

De Stichting Bartje Cie re-enactmentgroep 13 Infbat LMB RS was ook dit jaar aanwezig met een aantal voertuigen en met vrijwilligers die uitleg gaven over militaire missies. De “Bartje Cie” bestaat uit een vriendengroep met in hun gelederen Veteranen, actief dienende alsmede voormalig militairen, met elk hun eigen ervaringen en achtergronden.

Oudere aanwezigen lieten zich informeren en kinderen lieten zich schminken in legergroene kleuren.

Voldaan.

Voorzitter van de veteranenverenigimg André Udink blikt voldaan terug op het concert en de veteranendag van vandaag. "Het is veel werk om het te organiseren" zegt de voorzitter. "Maar het geeft voldoening om te zien hoe veteranen met hun familie hier samenkomen en een mooie middag hebben".

Volgens Udink is er bij sommige veteranen veel verborgen leed. "Onderschat niet wat het is om een posttraumatische-stressstoornis (ptss) op te lopen na een missie. Ook bij veteranen in Losser komt dat voor. En daarom is het goed dat we aandacht aan ze blijven besteden door het organiseren van de veteranendag en het maandelijkse veteranencafe".

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast voor de Universiteit van Twente als business developer bij Novel-T.