Nieuws

Voorbespreking jurering carnavalsoptocht

Woensdagavond 8 februari was een groot gedeelte van de juryleden voor de carnavalsoptocht in vergadering bijeen in de lokaliteit ’t Gaffel Aöske op de Pol in Losser. 

Niet op tijd

De jury is absoluut onafhankelijk. De optochtcommissie kan op de gegeven punten van de jury een mindering aanbrengen als is gebleken dat er in de optocht gebruik is gemaakt van onderdelen die al eerder getoond zijn. Ook kan zij punten in mindering brengen als is gebleken dat onnodig tussenruimte in de stoet is ontstaan die een vlotte doortocht belemmeren en als de deelnemers niet op tijd op de opstelplaats zijn verschenen.

Statische jurering

De 12 juryleden, waarvan twee in reserve, beoordelen op de plek van opstelling de grote en kleine wagens op onder andere de verzorging en de voorstelling. Er wordt gekeken naar de afwerking en originaliteit. Dit is de statische jurering.

Jurering langs de route

Als de optocht op zaterdag 25 februari om 13.45 is begonnen, hebben 10 juryleden in vijf groepjes van 2 hun plek langs de optocht ingenomen. De taken zijn dan verdeeld. Eén jurylid beoordeeld de grote en kleine wagens, het andere jurylid de groepen. Dus 5 juryleden voor de grote en kleine wagens en 5 voor de één- en tweelingen en de groepen. De juryleden kennen punten toe tussen de 5 en 10 met maximaal één cijfer achter de komma. Er wordt gelet op de presentatie zoals humor en regie. De voorstelling zoals het carnavaleske, de actualiteit en originaliteit en de verzorging zoals grime, afwerking, decor en kostuums.

Misverstand

Er is een wijd verbreid misverstand dat hoe groter iets is, hoe meer punten dit oplevert. Dit is absoluut niet aan de orde. Een grote groep met 100 personen, die zich in de optocht gedragen als zoutzakken zullen beslist niet de waardering krijgen zoals een kleine groep die wel aan eerder genoemde criteria voldoet.

Publieksprijs 't Geinige Aöske

‘t Geinige Aöske is een speciale prijs, die vanaf 2006 jaarlijks zal worden uitgereikt, voor de meest carnavaleske uitbeelding in de optocht. Ook dit jaar zal het publiek bepalen wie deze prijs in ontvangst zal nemen. Aan het publiek worden vooraf invulformulieren uitgedeeld, die kunnen aan het einde van de optocht (op de wagen van de Prins van Losser) worden ingeleverd. De deelnemers zullen het publiek dus moeten overtuigen dat ze de meest carnavaleske uitbeelding zijn van de optocht! De prijs is een beeldje, voorstellende ’t Geinige Aöske met daarnaast een geldbedrag van

€ 111,11. Mede door het werk van de jury is de Grote Losserse Carnavalsoptocht een begrip geworden in Twente. Voor meer informatie en het werk van de optochtcommissie, zie:

http://www.gaffelaoskes.nl/optocht/

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.