Nieuws

Worst en meer

Addy de Jong en zijn echtgenote Sandra de Jong-Maas hebben naast hun werk een heel aardige hobby gevonden. Addy is opgeleid tot kok en heeft vroeger ongeveer 2 jaar in die branche gewerkt.

Na meerdere omzwervingen is hij in het apothekers branche terecht gekomen. Hij werkt als farmaceutisch medewerker bij Pharmaline Oldenzaal. Sandra werkt als apothekersassistente bij het MST in Enschede.

Hobby

In de familiekringen van Addy en Sandra worden vaak streekproducten (die men bijvoorbeeld meeneemt van vakanties) uitgewisseld en besproken. Dit gaat al jaren zo. Iedereen in de familie is hierin geïnteresseerd. Ook op verjaardagen is het vaak het hoofdonderwerp van de avond. Dit bracht ze op het idee om zelf streekproducten in te kopen en via streekmarkten te verkopen. Een aantal jaren terug zijn ze daar dan ook mee begonnen maar sinds april 2017 zijn ze onder de naam Worst en Meer (na inschrijving bij KvK) als echt bedrijf van start gegaan.

Productie

Ze produceren niets zelf. Naast hun drukke werkzaamheden is dat nagenoeg onmogelijk om als klein bedrijf aan de voorwaarden te voldoen die worden gesteld bij de productie van voedingsproducten. Ze zijn op zoek gegaan en hebben twee perfecte leveranciers ontdekt. In Twente hebben ze een worstproducent gevonden die op ambachtelijke wijze zijn waren produceert. Ambachtelijk en volgens de HACCP-regels. Daarnaast is ook naar prijs/kwaliteit verhouding gekeken. Deze worstproducent maakt het Dinkelworstje in de variaties peper en knoflook, en levert het Smokkelworstje in de variaties knoflook, kruidnagel en mediterrane. Daarnaast hebben ze op de grens Frankrijk België een bedrijf gevonden dat Franse Landworst maakt. Uiteraard ook op ambachtelijke wijze met dezelfde voorwaarden voor de hygiëne als de worstproducent in Twente. Worst met o.a. vijg, Beaufort, wildzwijn, bizon of naturel. Mede afhankelijk van het jaargetijde.“

Smaak, hygiëne, kwaliteit en prijs

“We letten heel goed op de kwaliteit van het product dat we kopen.” zegt Sandra. “Onze worsten zijn puur natuur. We controleren op smaak, hygiëne, kwaliteit en prijs. Op onze worsten is de schimmel echt, zoals die hoort te zijn en niet zoals bij sommige andere bedrijven opgespoten bloem. Naast de worsten maken wij cadeaus met een persoonlijke draai. Onlangs hebben we voor een bedrijf pakketten gemaakt met worst, mosterd, een likeurtje en mokken met een logo van dat bedrijf. Ook leveren we kerstpakketten op maat en voor ieders portemonnee. De mensen kunnen ons vinden op facebook onder Worst en Meer. We hebben in 2017 op 14 streekproductenmarkten gestaan. Het gaat goed. De mensen vinden onze producten lekker en komen terug. Ook worden we steeds vaker door organisaties gevraagd om met een kraam op hun streekmarkt te komen staan.

Op de streekproductenmarkt van zaterdag 26 mei in Losser zijn we weer aanwezig. Daar hebben we inmiddels een aantal vaste klanten die speciaal voor onze worst komen.”

Worst en meer

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.