Nieuws

Xandra en Zumba®

Toen ze 3 jaar oud was, wist ze al wat ze later wilde worden. Balletjuf. Tot haar 14e heeft ze ballet gestudeerd, waarvan tweeëneenhalf jaar op het conservatorium in Enschede. Maar toen spatte haar droom aan gruzelementen. Voor ballet werd ze door een keuringsarts afgekeurd omdat haar knieën niet berekend waren op de extreme bewegingen die inherent aan ballet zijn. Haar toekomst viel in duigen. Wat ze zo lief had en zo graag deed werd haar afgenomen. Verdriet viel haar ten deel. “Ik geloof dat ik geen leuk en gezellig kind meer was en heb het mijn ouders behoorlijk lastig gemaakt.“: zegt ze achteraf.

Apothekersassistente en aerobic

Na het debacle met haar knieën is Xandra gaan studeren voor apothekersassistente. Op haar 19e had ze overal baantjes, als apothekersassistente, op verschillende plekken. Het aantal apothekersassistenten was groter dan de vraag. Ondertussen had haar moeder Baukje haar aangezet om toch maar weer te gaan bewegen. Ze ging naar de aerobiclessen bij de sportschool van Harrie van Driel. Haar kennis van ballet kwam hierbij goed van pas. Er was een soort klik met de aerobic instructrice. Toen die naar een paar weken moest afhaken stond Xandra niet in, maar vóór de groep en gaf aerobiclessen. Ze was toen 17 en heeft de lessen overgenomen. Dat betekende dat ze ook naar sportscholen in Tubbergen en Geesteren moest om daar les te geven. Ze had toen nog geen rijbewijs, maar dat was snel opgelost. Moeder Baukje speelde voor taxichauffeur.

Aerobic sterft een eenzame dood

De belangstelling voor aerobic taant. Het sterft een eenzame dood. Aerobic is niet meer hot en er komt iets anders. Vanuit Amerika komt Zumba® overwaaien. Xandra altijd in voor iets nieuws, gaat in 2009 een opleiding Zumba® volgen in Nieuwegein. Ze raakt er gelijk aan verknocht. Een combinatie van dans en fitness. Op haar lijf geschreven. Zumba® is een fitnessprogramma dat is gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans, zoals de salsa, merengue, axé, samba en cumbia. Het is opgezet door Alberto 'Beto' Perez, een Colombiaanse danser en choreograaf uit Miami. Bij Zumba® worden fitnessoefeningen op muziek gedaan. De naam Zumba® komt uit het Colombiaans-Spaans, waar het zoveel betekent als snel bewegen en lol hebben. Wereldwijd zijn er zumba®-instructeurs en worden de Zumba®-dvd's via internet verkocht. Zumba® is een geregistreerde merknaam; instructeurs moeten een diploma halen en licentie aanschaffen om lessen met de naam Zumba® te mogen geven.

Zumba®

“Het mooie van Zumba® vind ik onder andere dat ik zelf de choreografie mag bedenken. Ik kan daar alle inspiratie betreffende het dansen kwijt. Tijdens de instructies gebruik ik mijn stem niet. De muziek vertelt het verhaal. De muziek verdeelt het in stukken zodat er goed op gedanst en uiteraard bewogen kan worden. Ik geef signalen af aan de deelnemers, wat hun mogelijk maakt de instructie te volgen. Men noemt dit Non verbale Cueing. Zumba® is hard werken voor zowel de instructeur als voor degene die meedoet aan Zumba®. Er zijn vaste regels in Zumba®. In de basis heb ik geleerd hoe ik deze moet toepassen. Edwin Bos van Olympicgym in Losser nodigde me 7 jaar geleden uit voor een gesprek en bood mij uiteindelijk een baan aan in zijn sportschool. Ik geef daar onder andere Zumba® lessen die heel druk bezocht worden. Zumba® is een populaire manier om te sporten. Met name dames zijn er erg van gecharmeerd.” : zegt Xandra.

Updaten

Elk jaar gaat Xandra naar Orlando in Amerika waar de Zumba® convention gehouden wordt. Elk jaar omdat ze het belangrijk vindt op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Zumba®. Andere mensen te ontmoeten die dezelfde belangstelling hebben. Er zijn tijdens de convention 7600 instructeurs uit 170 verschillende landen. Een convention duurt 4 dagen en je kunt kiezen uit 200 verschillende sessies. Hard werken. Elke dag van 09.00 uur tot 18.00 uur en ’s avonds een fitness concert met dit jaar Ramón "Raymond" Luis Ayala Rodríguez, beter bekend als Daddy Yankee.

Hij is een Puerto Ricaanse reggaeton-artiest, acteur, filmproducent en zakenman. Hij is mede verantwoordelijk voor de doorbraak van reggaeton en won verschillende prijzen. Deze reis en opleidingen bekostigt Xandra zelf. Ze heeft er alles voor over om up to date te blijven. Naast haar werk bij Olympicgym heeft Xandra thuis een praktijk die gericht is op sportmassage. Ze heeft hiervoor een opleiding gehad bij Willem Snellenberg die ze in 2012 heeft afgerond. Sportmassage is een massage die stevig en meer op de spieren gericht is, met als doel de doorbloeding van de spieren te verbeteren. Verder is ze dit seizoen begonnen als sportverzorgster bij het eerste elftal van KVV Losser.

En hoe gaat het nu met de knietjes?

“Zolang ik minimaal 1 keer per week Pump geef, gaat het goed met mijn knieën. Pump is een barbell les die je hele lichaam versterkt. Deze 60 minuten durende workout daagt al je belangrijke spiergroepen uit met behulp van de beste krachtoefeningen, zoals squats, presses, lifts and curls. Hierdoor houd ik mijn bovenbeenspieren sterk en kan ik alles zonder problemen blijven doen, zelfs skiën.”

foto zijn gemaakt door Reinaldo Medina

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.