Nieuws

Zwembad Brilmansdennen behaalt Licentie Zwem-ABC

Hogere kwaliteitsstandaard

Nieuwe kwaliteitscriteria 

Zwembad Brilmansdennen uit Losser heeft de Licentie Zwem-ABC behaald. Daarmee voldoet het zwembad aan de nieuwe kwaliteitscriteria om zwemles te mogen geven voor het Nationale Zwemdiploma. Jaarlijks haalt gemiddeld 95% van de kinderen een Zwemdiploma A. Dit onderstreept het belang van leren zwemmen in Nederland en het Zwem-ABC. Het Zwem-ABC wordt uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ.

Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ is de landelijke organisatie die de Nationale Zwemdiploma’s uitgeeft en toeziet op de kwaliteit van het zwemonderwijs, de zwemveiligheid en zwemvaardigheid. Deze organisatie streeft naar continue kwaliteitsverbetering van het Zwem-ABC. De Licentie Zwem-ABC is een volgende stap in dit proces, waarmee borging van veiligheid en kwaliteit van leren zwemmen wordt gestimuleerd.

Met de invoering van de Licentie wordt bij zwemlesaanbieders onder andere gekeken of:

·       is voldaan aan wet- en regelgeving;

·       de zwemonderwijzer is gescreend;

·       gewerkt wordt volgens de Gedragscode Zwembranche;

·       ouders zicht hebben op de vorderingen van hun kinderen tijdens de zwemles;

·       er een ongevallenregistratie en een klachtenprocedure is.

Zwembad Brilmansdennen heeft de Licentie Zwem-ABC behaald en voldoet daarmee aan deze nieuwe eisen

Marriët Mittendorff, voorzitter van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, over de Licentie Zwem-ABC: “Het is belangrijk dat we door het hele land dezelfde kwaliteitsnormen hanteren als het gaat om het behalen van de zwemdiploma’s. Zwemlesaanbieders krijgen tot 1 januari 2018 de tijd om te voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen van de Licentie Zwem-ABC.

We weten dat de lessen deugen en dat er duidelijke richtlijnen en vereisten zijn voor zwemonderwijzers en zwembaden bij zwemlesaanbieders die in het bezit zijn van een Licentie Zwem-ABC. Ouders kunnen bij het kiezen voor het Zwem-ABC dan verzekerd zijn van kwaliteit. Alleen zwemlesaanbieders die in het bezit zijn van de Licentie Zwem-ABC mogen vanaf 1 januari 2018 het Zwem-ABC nog uitgeven. Voor ouders is dit een belangrijke stap. Door te kiezen om je kind te laten afzwemmen voor het Zwem-ABC kies je heel bewust voor kwaliteit.”

De bijbehorende licentie en promotiemateriaal wordt op woensdag 26 oktober om 13.00 uur aangeboden door een vertegenwoordiger van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ aan de wethouder van sport dhr. Joop Hassink.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid