December feestmaand

Daarbij denk je als snel aan lekker eten en drinken, snoepen valt daar ook onder. Maar wat kun je eigenlijk doen om je mond gezond te houden? 

7 "zoetmomenten" per dag

Als je liever geen nieuwe gaatjes krijgt kun je het best 7 ‘zoetmomenten' in acht nemen. Dan heeft nl je gebit tussendoor de tijd zich te herstellen. Door iets te eten en/of te drinken daalt de zuurgraad in je mond. Deze zuurgraad heeft daarna ongeveer een uur nodig zich te herstellen.Bij een hoge zuurgraad hebben bacteriën in de plak meer kans gaatjes te vormen in je tanden en kiezen.

Een kilo pepernoten

Door maximaal 7 keer per etmaal iets te eten en of te drinken (al is het een kilo pepernoten! het maakt daarbij nl niet uit of het 1 pepernoot of een kilo is)  houd je je mond gezond als je daarbij 2 maal daags op de juiste manier poetst het liefst met een elektrische tandenborstel en wel 1 maal 3 minuten en 1 maal korter. Als je dan ook nog tussen je tanden reinigt doe je het helemaal goed! Daarnaast het bezoek aan de tandarts voor de halfjaarlijkse controle natuurlijk niet vergeten!

Veel succes en een hele fijne decembermaand gewenst!

Hartelijke groeten, Marieke Plantema-Lelif

afbeelding van Stineke Niehenker

Door: Stineke Niehenker

Mijn beroep is MTH verpleegkundige in de thuiszorg (Medisch Technisch Handelen) bij Maartje, al meer dan 50  jaar in de zorg werkzaam, waarvan 38 jaar Spoed Eisende Hulp.  Vanwege mijn lange ervaring in de zorg heeft het venster gezondheidszorg en contactpersoon socialekaart, daarom ook mijn speciale interesse en daar wil ik mij ook graag voor