Forum

Afname restafval in Losser, juichen we niet te vroeg?

Het restafval, opgehaald door Twentemilieu, is in 2018 fors minder geworden. Gelukkig.....

Ja gelukkig, want het kon natuurlijk veel beter. Maar vergeleken bij een jaar geleden merk ik dat het in de loop van de tijd ook wat verwatert helaas. Er staan per ophaalbeurt inmiddels meer grijze tonnen dan het eerste jaar. Het is ook niet zo makkelijk om bij alles na te denken waar hoort dit in? Zelf heb ik erg veel moeite met de nespressomachine cupjes die blijkaar bij het restafval moeten. Koffiedik en verpakking dat moet toch beter kunnen. Probeer ik ook. En zo zijn er nog een heleboel voorbeelden te noemen.

Niet iedereen heeft vervoer

De afvoer van het groot vuil en dingen die niet thuishoren in een van de containers is ook voor iedereen niet even makkelijk. Niet iedereen heeft vervoer daarvoor en het kost vaak ook geld. Soms kiezen mensen dan een makkelijke weg, zoals onlangs op tv te zien was: in kledingcontainers, in natuurgebieden enz. Met alle gevolgen van dien en meestal geen naamkaartje erbij.

Toch wil ik niet pessimistisch zijn want het gaat de goede kant op, mits.........

  • consumentenafval geen verdienmodel gaat worden
  • bedrijven en winkels en horeca echt mee gaan werken om consumentenafval te verminderen (consumenten betalen eerst voor de verpakking om vervolgens weer te betalen als het afgevoerd moet worden)
  • de gemeente echt blijft communiceren met maar misschien ook meer gaat belonen richting consumenten  
Vensters: 
afbeelding van Henny Vreeman

Door: Henny Vreeman