Gemeente

Lokale politieke afdelingen aan Haagse leiband? Onzin!

Lokale politieke afdelingen aan Haagse leiband? Onzin!

Veel lokale partijen verkondigen dat zij los staan van een landelijke organisatie. Hierdoor hoeven ze, zo claimen ze, niet de standpunten over te nemen die in Den Haag worden genomen. 

Daarnaast wordt hiermee ook gesuggereerd dat dit voor de landelijke partijen wél geldt: dat er in Den Haag bepaald wordt wat in het lokale verkiezingsprogramma van CDA, D66, GroenLinks, PVDA en VVD in Losser komt te staan.

Ik kan iedereen uit de droom helpen, natuurlijk klopt dit van geen kant.

Het is eerder omgekeerd. Bij nagenoeg alle landelijke partijen zijn het de lokale leden die bepalen wat er landelijk gebeurt. Elk jaar zijn er meerdere congressen, een soort ledenvergadering, waar elk lid van de partij een stem heeft. Hier wordt bepaald wat er in Den Haag gebeurt, niet andersom. Denk bijvoorbeeld aan de D66-leden die aan de Tweede Kamerfractie hebben laten weten dat ze geen vliegveld Lelystad willen. Of de VVD-leden die Mark Rutte hebben opgedrongen dat ook de VVD-Kamerleden voor legalisering van softdrugs moeten stemmen. Stuk voor stuk acties waarbij lokale leden van een landelijke partij de koers bepalen

Waarom lijkt het dan alsof voor landelijke partijen alles in Den Haag bepaald wordt?

Natuurlijk zijn er best veel overeenkomsten te vinden tussen standpunten van lokale afdelingen en de landelijke politiek. Het zou ook gek zijn als dit niet zo is. Als je lid wilt worden van een landelijke partij kies je natuurlijk een partij die het dichts bij je eigen ideeën en mening ligt. Iemand die voetballen leuk vindt word ook lid van een voetbalclub en gaat niet bij de zwemclub. Bij een voetbalclub kom je dus veel mensen tegen die voetbal een leuke sport vinden.

Dat een lokale afdeling van D66 veel overeenkomsten heeft met de landelijke standpunten is dus logisch. Maar dat betekent niet dat Alexander Pechtold zich bemoeit met het verkiezingsprogramma in Losser. De Losserse leden van D66 schrijven het verkiezingsprogramma en stemmen hier vervolgens over. En aangezien de leden zich zeker kunnen vinden in de kernwaarden van D66, anders wordt je geen lid van de partij, heeft een lokaal verkiezingsprogramma uiteraard wat overeenkomsten met de landelijke standpunten.

U kunt er dan ook – anders dan wat sommige lokale partijen u willen doen geloven - alle vertrouwen in hebben dat ook de lokale afdelingen van landelijke partijen zich 100% inzetten voor de gemeente Losser.

Ronald Ringenoldus
Raadslid D66 Losser

Vensters: 
afbeelding van Ronald Ringenoldus

Door: Ronald Ringenoldus

Ronald Ringenoldus is raadslid voor D66 en woont in Overdinkel.