Gemeente

Verkiezingen 2018: Jeugd

Verkiezingen 2018: Jeugd

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Hallo losser besteedt aandacht aan 6 belangrijke onderwerpen. We willen weten wat jij belangrijk vindt en vragen daar een reactie op van alle fractievoorzitters. Deze week: Jeugd. 

Jeugd.

In Losser wonen 4.713  kinderen en jeugdigen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar (bron: GGD 2016).

De gemeente Losser en allerlei instanties besteden aandacht aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Denk aan het consultatiebureau, de Jeugd Gezondheidzorg, onderwijs, verenigingen, de kinder- en jongerenwerkers, het Jeugdsportfonds Losser en de bibliotheek.

Wat speelt er onder de jeugd? Hallo Losser vroeg het aan een jongerenwerker:

  • huisvesting jongeren
  • een eigen plek voor jongeren
  • te weinig te doen in Losser

Wonen

Dat er te weinig betaalbare woningen zijn in Losser is een terugkerend thema onder jongeren. De gemeente vermoedde dat jongeren niet of nauwelijks in aanmerking komen voor een woning in het dorp. In maart 2017 is op verzoek van de gemeente een proef van start gegaan in samenwerking met woningcorporatie Domijn. De proef geldt voor een jaar en is bedoeld voor o.a. jongeren tot 23 jaar om voorrang te krijgen op woningen met een rekenhuur tot €417,34. Er zal aan het eind van de proefperiode van een jaar een evaluatie plaatsvinden met de gemeente en met Domijn. 

Ken jij jongeren die geprofiteerd hebben van de proef en wat vind jij van deze proef? 

Gezonde leefstijl

In 2015 brachten Nederlanders van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend door. Activiteiten die een belangrijke bijdrage leveren aan deze hoge score zijn zitten tijdens de les, tijdens huiswerk maken en computeren of tijdens het gebruik van een tablet. Kinderen (tot 12 jaar) zitten het minst. De helft van de nederlandse kinderen voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.

Kinderen eten onvoldoende groente, fruit en vezels en vis en ze eten te veel verzadigd vet en zout. (bron: volksgezondheidenzorg.info en Gezondheidsenquete/leefstijlmonitor, CBS i.s.m. RIVM, 2014).

Wat vind jij belangrijk en vind je dat de gemeente voldoende doet om een gezonde leefstijl te bevorderen?

Verkiezingen 2018: Jeugd

Vrije tijdsbesteding

Steeds meer kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Stichting Leergeld wil deze kinderen mee laten doen.

"Ieder kind doet mee" (link) is een initiatief van de gemeente Losser, Stichting Leergeld Losser (SLL), Jeugdsportfonds Losser (JSF) en Jeugdcultuurfonds Losser (JCF) met de missie om sociale uitsluiting van kinderen te voorkomen.

Jongeren geven aan dat zij een eigen plek willen en dat er te weinig te doen is in Losser. Dit maakt dat jongeren vaker buiten de gemeente Losser hun vertier zoeken.

Wat vind jij dat de gemeente Losser kan doen om jongeren binnen de gemeente te houden?

Keuzes maken

We gaan de fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeente Losser vragen om hun mening en visie over de jeugd. Maar jij kunt nu al je mening geven in de poll hieronder. En je kunt reageren via Facebook of door een mail met jouw reactie te sturen naar info@hallolosser.nl.

Volgende week vatten we de reacties weer samen en deze kun je lezen in een blog over jeugd in de gemeente Losser.

Door Karin Keur en Inge Scholten.

Poll

klik hier voor de tussenstand


Bekijk de racties op Facebook en reageer zelf ook:

Vensters: 
afbeelding van Karin Keur

Door: Karin Keur

Ik ben geboren en getogen in Losser en werk als wijkcoach bij de sociale wijkteams voor de gemeente Almelo. Ik ben ambassadeur voor het venster Welzijn.