Gezondheidszorg

Educatie

Oorzaken van trombose (kennisblog)

In een serie van blogs worden mensen geïnformeerd door Hallo Losser over aandoeningen of ziekten, die zij (deels) zelf kunnen beïnvloeden. Om een gezond Losser te houden, delen wij kennis en tips, dit keer in samenwerking met Ratiocomm uit Losser. Trombosepatiënten kunnen hier o.a. terecht voor bloedprikken en de begeleiding van hun medicatie.

Blog 2 Oorzaken trombose

In de vorige blog hebben we kunnen lezen dat trombose het verstopt raken van een bloedvat door een bloedstolsel is. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben, zoals we bijv. een hartinfarct of een longembolie kennen.

Weinig bewegen en erfelijkheid spelen bij trombose een rol bij het ontstaan ervan. Net zoals bij het voorkómen van overgewicht en ziektebeelden zoals diabetes, helpt bewegen dus ook bij het voorkómen van trombose. We kennen twee soorten trombose, namelijk arteriële trombose en veneuze trombose.

Ons bloed stroomt door twee soorten bloedvaten; de slagaderen en de aderen. Slagaderen worden arteriën genoemd. En aderen worden venen genoemd. Trombose in de aderen noemen we veneuze trombose. Trombose in de slagaderen heet daarom arteriële trombose.

Trombose kan in alle bloedvaten voorkomen, maar komt het meeste voor in de dieperliggende aderen (venen) in benen en armen. Deze vorm van trombose wordt ook wel diep-veneuze trombose genoemd.

Veneuze trombose: in dit geval bevindt de trombose zich in de aderen. Hierdoor kan een trombosebeen of een longembolie ontstaan.

Arteriële trombose: trombose in je slagader. Dit kan leiden tot een hartinfarct of een herseninfarct. Bij arteriële trombose is aderverkalking erg belangrijk. Aderverkalking vindt plaats door beschadiging van de vaatwand van een bloedvat. Een verkalkte slagader is gevoeliger voor stolselvorming.

Om trombose te voorkomen is het goed om te weten wat de risico’s zijn. In veel gevallen kan door een gezonde levensstijl het risico op trombose verkleind worden. Gezond en gevarieerd eten met voldoende beweging is belangrijk. Maar ook stoppen met roken helpt trombose te voorkomen.

In de volgende column leest u over de meest voorkomende reden voor het gebruik van medicijnen ter voorkoming van trombose, namelijk een hartritmestoornis die atriumfibrilleren wordt genoemd.

afbeelding van Astrid Kuhlkamp

Door: Astrid Kuhlkamp

Hallo Losser! Als inwoner van Losser wil ik graag mijn steentje bijdragen aan maatschappelijke doelen en daarom ben ik vrijwilliger bij dit platform. Daarnaast heb ik het adviesbureau FoodMarketing4U voor de professionale foodsector.  Ik ben getrouwd en heb ik twee schoolgaande kinderen.