Gezondheidszorg

Nieuws

Dementie vriendelijke gemeente Losser

Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren toenemen, ook in Losser

Dementie zal toenemen

Op dit moment hebben ca 470 mensen in de gemeente Losser dementie. Dit zal toenemen naar ca 880 in 2040 waarmee het aantal mensen met dementie in Losser verdubbeld. Losser heeft hiermee een van de grootste stijgingen te verwachten van alle Twente gemeenten. Mensen met dementie leven ongeveer 8 jaar met de ziekte. Ongeveer 70 % van de mensen met dementie wonen thuis, met of zonder zorg.

Voor de mensen met dementie maar ook voor de mantelzorgers is het belangrijk dat mensen mee kunnen blijven doen aan (maatschappelijke) activiteiten en dat de omgeving voor mensen met dementie veilig is. Om deze reden hebben in januari dit jaar een aantal bevlogen mensen vanuit de gemeente Losser, Zorggroep Sint Maarten, Stichting Fundament, Carint Reggeland, Dementie Twente en Alzheimer Nederland afdeling Twente krachten gebundeld. Op dit moment zijn zij bezig met het uitwerken van plannen om Losser dementie vriendelijk te maken. Maar wat is een dementievriendelijke gemeente? Op de website www.samendementievriendelijk.nl wordt het als volgt beschreven:

In een dementievriendelijke gemeente:

  • ·kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving
  • maakt de gemeente begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers
  • vergroot de gemeente de kennis van dementie binnen de eigen organisatie en de gemeenschap

Kennis en de wijze van omgaan

Door de kennis over dementie en de wijze van omgaan met mensen met dementie onder de aandacht te brengen en te vergroten, kunnen we er als samenleving voor zorgen dat mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen blijven meedoen. U kunt ook zelf een steentje bijdragen. Kijk op de website van samen dementie vriendelijk en doe de gratis training. Dan leert u hoe u mensen met dementie echt kunt helpen!

U zult de komende maanden via o.a. Hallo Losser op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van de werkgroep en de ontwikkelingen rondom een dementie vriendelijk Losser!

Mochten er vragen of opmerkingen zijn dan horen wij deze graag. U kunt contact opnemen met Loes Heerts, ketenregisseur van Dementie Twente via l.heerts@dementietwente.nl of 0610268038

afbeelding van Stineke Niehenker

Door: Stineke Niehenker

Mijn beroep is MTH verpleegkundige in de thuiszorg (Medisch Technisch Handelen) bij Maartje, al meer dan 50  jaar in de zorg werkzaam, waarvan 38 jaar Spoed Eisende Hulp.  Vanwege mijn lange ervaring in de zorg heeft het venster gezondheidszorg en contactpersoon socialekaart, daarom ook mijn speciale interesse en daar wil ik mij ook graag voor